Browsing: Vesti

Nakon Svete liturgije u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice i parastosa, tridesetak vernika iz Orahovca obišlo je pravoslavno groblje u drugom delu grada. Tamo su ih ponovo dočekali porušeni spomenici, polomljeni krstovi i grobovi zarasli u korov.

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić sastao se u Austriji sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom, nakon sastanka ministara spoljnih poslova neformalne grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“ i partnera sa Zapadnog Balkana.

Prvi dan vikenda na centralnom Kosovu biće petežno sunčan i topao. Najviša dnevna temperatura do 35 stepeni Celzijusa.

Komad „Čekajući kraj partije“ Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Nenada Torodovića premijerno je izveden na sceni “Usnija” u Kajmakčalanskoj ulici u Gračanici. “Pozorište ne daje odgovore na pitanja, nego postavlja pitanja koja neće da čuju oni od kojih zavisimo”, istakao je reditelj govoreći o predstavi.

Nekadašnji ministar u kosovskoj vladi Nenad Rikalo i generalni sekretar ministarstva finansija Kaplan Haljimi pravosnažno su oslobođeni, uz više drugih lica. Ovaj je dvojac prethodno bio osuđen na tri godine zatvora, odnosno dve i po godine za korupciju, ali je Apelacioni sud doneo oslobađajuću presudu.

“Doveli su nas u takvu situaciju da je pritvor kosovskog osnovnog tužilaštva u Prištini – specijalnog odeljenja, pravilo. A retko se dešava da je neka druga mera blaža. Tako da je pritvor pravilo a neke blaže mere su izuzetak”, kazao je za KoSSev večeras advokat Ljubomir Pantović.

Miloš Plesković rodom iz Prizrena, uhapšen je u septembru prošle godine u Ugljaru kod Kosova Polja gde je živeo do hapšenja. Na teret mu se stavlja ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Pred Osnovnim sudom u Prištini on se izjasnio da nije kriv.

“U okviru bilateralne saradnje sa SAD, mobilni tim Organizacije za upravljanje obukom za bezbednosnu pomoć američke vojske izveo je minobacačku obuku za pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga”, naveo je ministar odbrane na svom Fejsbuk profilu.

Ombudsman Naim Ćeljaj je objavio mišljenje u vezi sa procesom eksproprijacije u opštinama Leposavić i Zubin Potok, nakon što je pre tri nedelje kosovska vlada donela konačnu odluku o eksproprijaciji više nepokretnosti na Severu. Kako je naveo, “odluke kosovske vlade nisu imale odgovarajuću jasnoću u pogledu svrhe zbog čega se taj proces obavlja”.

Muškarcu iz Zvečana koji je u sredu uhapšen na Bistričkom punktu, i kojeg kosovske vlasti povezuju sa prošlogodišnjim incidentima ispred opštine Zvečan, određen je jednomesečeni pritvor, potvrdio je za KoSSev advokat Ljubomir Pantović.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da Evropa nije kompletna dok Zapadni Balkan ne postane njen deo, te da je potrebno ubrzati proces proširenja koji se predugo odlaže.