Browsing: Vesti

Potpredsednik kosovske vlade i glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi kaže da „nema problem sa nevladinim organizacijama iz bilo koje zajednice“ i da nije bilo etiketiranja srpskih organizacija civilnog društva nakon nedavnih sastanaka u Briselu.

Kancelarija Evropske unije za veštačku inteligenciju (artificial intelligence, AI) zvanično je otvorena danas, a među njenim glavnim zadacima biće nadgledanje primene Zakona o veštačkoj inteligenciji, identifikovanje potencijalnih rizika i kršenja pravila i podsticanje korišćenja pouzdane veštačke inteligencije.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom, ambasadorima Francuske i Italije Olivijeom Gerom i Antonelom De Riom, kao i sa zamenikom ambasadora Nemačke Matijasom Konradom, sa kojima je razgovarala o aktuelnim dešavanjima u oblasti politike i bezbednosti.

„Trudimo se da budemo kreativniji, pokušavamo da obeležimo ovaj dan pošto smatramo da je bitna podrška u bavljenju ovom profesijom. Nažalost, na teritoriji opštine Gračanica, ali i na čitavom kosovu, smanjeno je interesovanje za ovaj posao, možda zbog toga što ne postoje adekvatne obuke ili kursevi“, kazala je Teodora Đokić iz Turističe organizacije Gračanice (TOG).

“Oduzimanje dinara i zabrana dinara je jedna od onih mera koja sračunato govori – udarićemo na te životne nijanse i uništiti do kraja, i to će ih valjda naterati da odu”, objašnjava novinar Živojin Rakočević trenutnu situaciju sa uticajem Uredbe Centralne banke Kosova na živote kosovskih Srba.

Sud za zločine OVK u Hagu produžio je za još dva meseca pritvor bivšim liderima OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, optuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. U odluci, objavljenoj na internet stranici suda, raspravno veće je ponovo utvrdilo da postoji osnovana sumnja da su Tači i Veselji počinili krivična dela iz optužnice.

Da li će se bilo šta promeniti u pristupu države Srbije kada je reč o sufinsiranju medijskih projekata ili će biti nastavljena praksa cenzure i diskriminacije medija koji nisu pod kontrolom vlasti? Ko odlučuje o raspodeli državnih sredstava namenjenih medijima? Da li epilog i rezultat zavisi isključivo od stožerne vladajuće partije, tako da sve pripadne lojalnim medijima, čime se uništavaju slobodni mediji, koji zbog nedostatka finansija ne mogu da opstanu.

Juče je počela isplata socijalne pomoći, dečjeg i roditeljskog dodatka, a danas se vrši isplata naknade za nezaposlene. U poštama na centralnom Kosovu nema novca, pa je većina meštana po prinadležnosti putovala ili putuje u Kuršumliju, odnosno Mitrovicu.

Osobe sa ograničenim sposobnosti u srpskim sredinama na Kosovu imaju probleme pristupa institucijama, o njima postoje stereotipi u društvu, suočavaju se sa problemima u spovođenju zakona o upotrebi jezika, a njihova prava se ne poštuju ni kada je u pitanju proces zapošljavanja. Sve to ukazuje da su najranjivija grupa u društvu, što zahteva veće angažovanje institucija i civilnog društva, rečeno je danas u Prištini. NVO CASA iz Mitrovice je zadjeno sa još četiri organizacije napravila koaliciju kako bi kroz ovu mrežu uticali na poboljšanje uslova života osoba sa invaliditetom.

Nemački trener Franko Foda (58) postao je novi selektor fudbalske reprezentacije Kosova.

Imajući u vidu da premijer Aljbin Kurti sa ponosom ističe da je visok stepen demokratije među najvećim dostignućima savremene istorije Kosova, pozivamo ga da se javno ogradi od diskriminatornih i lažima konstuisanih napada koje nam upućuju zamenik premijera Besnik Bisljimi i zamenik ministra lokalne samouprave Arber Vokri, saopštili su predstavnici nekoliko srpskih organizacija civilnog društa koji su nedavno boravili u Briselu.

„Ovde dođite da vidite odakle ste, pa ćete sa tim osećanjem imati jedan čvršći stav u odnosu na druge kada budete pričali sa njima“, kazao je čuveni srpski filmski, pozorišni i televizijski glumac Petar Božović nakon što je govorio misli Svetog Nikolaja Velimirovića i Njegoševu „Luču mikrokozmu“, ali i tekstove Matije Bećkovića u Domu kulture u Gračanici.