Browsing: Vesti

„Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Sa svoje strane, Ukrajina takođe poštuje norme međunarodnog prava i dosledno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije. Ukrajina ostaje pri svom stavu u pogledu nepriznavanja nezavisnosti Kosova“, rekao je ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač.

Nemačka je, posle višedecenijske rasprave, juče (petak, 23. februar) legalizovala kontrolisanu upotrebu i uzgoj kanabisa. Žestoko osporavani zakon stupa na snagu 1. aprila i posle toga punoletni će, uz brojne uslove, moći legalno da koriste proizvode od kanabisa.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je za Glas Amerike da se SAD nada da će delegacija Kosova prisustvovati sastanku o problemu sa dinarom u Briselu 27. februara i istakao da, kakva god nova Vlada Srbije da bude, od nje očekuju da osnaži demokratske institucije i nastavi putem dijaloga i evrointegracija.

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu. On je tokom ovog sastanka rekao da je neophodno da EU što pre ukloni kaznene mere protiv Kosova.

Vladika novobrdski Ilarion izjavio je danas da “u vremenu kada se suočavamo sa apsurdnošću političke realnosti na Kosovu i Metohiji na različitim nivoima, nadahnjuje to da ljudi od života ne odustaju i da žele da stvaraju i da se okupljaju oko onoga dobrog i lepog”.

Portparol EU Peter Stano nije precizirao da li će 27. februara biti održan sastanak specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa predstavnicima Beograda i Prištine u Briselu, ali je izrazio nadu da će dve strane rešiti problem “prouzrokovan veoma nesrećnom i nesavesnom odlukom jedne strane”.