Browsing: Vesti

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli je bez oklevanja, podnoseći izveštaj skupštinskom odboru za ekonomiju, optužila opoziciju da ne glasa za međunarodne sporazume, zbog čega na Kosovu, prema njnim rečima, nema međunarodnih kapitalnih investicija.

Toplo jutro se na centralnom Kosovu pretvorilo u delimično oblačan dan. Tokom dana će se smenjivati sunce i oblaci, uz umeren i jak vetar.

U izveštaju Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima u Srbiji 17. decembra 2023. piše da je neophodno pokrenuti zakonodavne promene pre sledećih izbora „kroz inkluzivni konsultativni proces izgrađen na širokom političkom konsenzusu“.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ocenjuje da objektivnih uslova za današnji razgovor u Briselu o dinaru u platnom prometu Kosova, na poziv specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, nije bilo. „Taj potez koji je Priština povukla, Vlada Kosova a ne (kosovski premijer Aljbin) Kurti, zakonit je, obavešteni su u decembru i Kvinta i Beograd“, poručuje on.

Broj svedoka tužilaštva na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju, optuženom za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, biće smanjen sa ranije najavljenih 300 na manje od 200, predočili su tužioci. Suđenje Tačiju i saoptuženim Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Kransnićiju počelo je 3. aprila prošle godine, a do sada je sud saslušao samo 47 svedoka optužbe.

Na drugu godišnjicu od početka rata u Ukrajini, mediji su preplavljeni vestima, tekstovima i analitičkim člancima, a prosečni čitalac koji bi na osnovu vesti u medijima trebalo da zaključi šta se bar približno tačno dešava, u tome zasigurno ne bi uspeo.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da su u razgovoru sa Miroslavom Lajčakom u Briselu došli do istog stava da je za rešavanje jednostranih odluka Prištine potreban politički nivo, jer ljudi sa ekspertskog nivoa ne mogu ništa da reše.