Browsing: Vesti

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslavom Lajčakom. Đurić je tokom sastanka ukazao na drastično pogoršan položaj Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu.

Specijalizovana veća Kosova u Hagu produžila su za još dva meseca pritvor liderima nekadašnje OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je da je od zemalja članica Evropske unije bilo zahteva za dodatnim ustupcima, koji su prevazišli kaznene mere koje je blok uveo Kosovu prošle godine, ali da ono nije prihvatilo da bude ucenjeno.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel preporučio je državama članicama EU ukidanje kaznenih mera Kosovu, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz izvora upućenih u sadržaj dokumenta.

Direktor Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da se još 567 osoba srpske nacionalnosti vode kao nestale tokom sukoba na Kosovu od 1998. do 1999. godine, a da je do sada preuzeto 385 tela Srba i ostalih nealbanaca iz evidencije te Komisije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Prošlo je 40 dana od kada je stupila na snagu odluka kosovskog MUP-a, kojom je omogućen prelazak sa srpske vozačke dozvole na kosovsku. Zahtev za zamenu do sada je podnelo više od 1.100 osoba, najnoviji je podatak iz Kosovske policije. Velika većina zahteva predata je u opštinama na severu Kosova.