Месец: avgust 2012.

Kuće i imanja porodica koje ne žive na Kosovu i Metohiji, ali i povratničke kuće, na meti su česte pljačke, provala i raznih oblika devastiranja. Porodična kuća Dragislava Petrovića, oca monahinje Irine, u Mušnikovu kod Prizrena više puta je pljačkana i devastirana.

Socijalno-ugroženim porodicama iz Gračanice i Zebinca u Opštini Novo Brdo dodeljena su novčana sredstva prikupljena na donatorskoj večeri, koju su organizovali Opština Gračanica, Radio Gračanica i agencija “Kimko-turs”.

Nepoznate osobe su u selu Žač, u opštini Istok, kamenovale povratničku kuću u kojoj su bili jedna žena sa dvoje maloletne dece, izjavio je vlasnik kuće Nebojša Drljević.

“Od 2008. godine, od kada su sudski veštaci EULEKS-a počeli da rade sa Odeljenjem za sudsku medicinu kosovskog Ministarstva pravde, porodicama su vraćeni posmrtni ostaci 313 žrtava sukoba na Kosovu”, saopšteno je iz te misije u Prištini.

Predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) i Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) postavili su danas, povodom Međunarodnog dana nestalih, na putu između Velike Hoče i manastira Zočište na Kosovu, obeležje nestalim i ubijenim kolegama.

Požar koji je pre tri dana izbio iznad sela Desetka u opštini Leposavić najpre je lokalizovan ali je ponovo počeo da se širi i preti da ugrozi stanovnike sela Jošanica, gde živi oko stotinu srpskih porodica.

Sudsko veće Okružnog suda u Mitrovici sastavljeno od trojice EULEKS-ovih sudija osudilo je Sulejmana Hasanija na kaznu od 13 godina zatvora za krivično delo ubistva.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović ponovio je da će parlament vrlo brzo ramatrati platformu za nastavak pregovora o Kosovu.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga sastaće se danas u Prištini sa predsednikom Albanije Bujarom Nišanijem

Direktor Administrativne kancelarije Vlade Kosova u Kosovskoj Mitrovici Adrijana Hodžić izjavila je da više od 700 građana severnog dela Mitrovice zaposlenih u prosveti i zdrastvu prima novac iz kosovskog budžeta.