Месец: januar 2015.

Pred Osnovnim sudom u Uroševcu, počelo je suđenje Nenadu Filipoviću i Milanu Rusmiloviću iz Štrpca, koje tužilaštvo tereti da su počinili krivično delo ugrožavanje slobodne volje birača na lokalnim izborima 3. novembra 2013.godine.

Nemačka ambasadorka u Prištinu Angelika Fic izjavila je da su protesti neotuđivo i fundamentalno demokratsko pravo građana, ali da je nasilje neprihvatljivo.

Poslanik u Skupštini Kosova i bivši ministar rada i socijalnog staranja Nenad Rašić izjavio je da bi ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović iz moralnih razloga trebalo da podnese ostavku.

Lider Pokreta “Samoopredeljenja” Albin Kurti najavio je da će novi protesti biti organizovani u sredu, 4. februara, u centru Prištine.

Povod za nasilne proteste u Prištini su socioekonomske prirode jer dosadašnje strukture vlasti nisu uspele da stvore jedno zdravo društvo i klimu za ekonomski razvoj, kaže Nenad Radosavljević. Sa njim se slaže i Željko Tvrdišić, ističući da je cilj demonstracija rušenje vlade.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je danas da će krajem marta u Prištini prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova zapadnog Balkana.

Fond za humanitarno pravo saopštio je da poseduje dokumente koji ukazuju na to da je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković direktno odgovoran za ratne zločine na Kosovu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da se može očekivati da u Briselu albanski predstavnici koriste nerede u Prištini kao izgovor za manju fleksibilnost ili nemogućnost da se sprovedu neki dogovori.