Месец: januar 2019.

Komandant združenih snaga NATO-a admiral Džejms Fogo je pozvao Kosovske bezbednosne snage da se pridržavaju ograničenja kada je u pitanju delovanje na severu Kosova.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić pozvao je danas sve građane na Kosovu na građanski protest “Protiv aneksije severne Kosovske Mitrovice”, koji će biti održan sutra u podne ispred kancelarije EU i Euleksa.

Istraživanje “Slobodan protok informacija” koje su sprovele organizacije Forum za razvoj i multietničku saradnju i Komunakacija za razvoj društva pokazuje da većina stanovnika opština sa srpskom većinon južno od Ibra ne zna ko su im izabrani odbornici ili direktori odeljenja u lokalnim samoupravama. „Gradonačelnik je bog“, kaže Vladan Trifić iz CPT-a.

Godinu dana od razgovora Srpskog nacionalnog foruma i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Lapljem Selu, iz ovog pokreta kažu da pravo pitanje za Vučića nije to, koliko smo mi kao narod spremni da platimo za КiM, već “koliko si ti spreman predsedniče da platiš da ostaneš na vlasti”?

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ostaje čvrsto pri stavu da takse uvećane za 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH neće biti ukinute, neisključujući pritom mogućnost raspada vladajuće koalicije.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet sastao se sa političkim liderima prištinskih institucija Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem i Ramušem Haradinajem, a glavna tema njihovog razgovora će biti zahtev SAD za ukidanje nametnutih 100 odsto uvećanih taksi na robu iz Srbije i BiH.

Predsednik Aleksandar Vučić i evropski komesar Johanes Han su, u telefonskom razgovoru, razmotrili situaciju na Zapadnom Balkanu, posebno odnose Beograda i Prištine. Vučić je razgovarao i sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.

Lideri vladajuće koalicije u Prištini izbegli su da se suoče sa novinarima posle dvočasovnog sastanka na kojem su razgovarali o taksama na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Kako saznaje Koha ditore, kosovski premijer Ramuš Haradinaj nije odstupio od stava da takse i dalje ostanu na snazi.

Na proslavi Svetog Save u Gračanici došlo je do incidenta kada je, kako New Press saznaje, profesor Engleskog jezika Ilija Jovanović  koji je i predsednik školskog odbora Građevinsko saobraćajne škole nakon verbalnog sukoba udario flašom Ivanu Lekić  nastavnicu Stručne prakse u Medicinskoj školi, nakon čega je ona njega gađala pikslom.

Reakcija na organizaciju protesta “Jedan od pet miliona” u Kosovskoj Mitrovici, stigla je i iz Srpske liste. Članovi ove partije burno su reagovali na protest, nazvavši jednog od organizatora Marka Jakšića prevarantom i “malim Markom”, kao i iznošenjem podatka o njegovom zaposlenju i ličnim primanjima. Jakšić odgovara da je saopštenje Srpske liste puno neistina.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ponovio je da je spreman na ukidanje nametnutih taksi Srbiji pod uslovom “uzajamnog priznanja”, ali da sada razume da priznanje kosovske nezavisnosti nije moguće dobiti bez odricanja dela kosovske teritorije.

Ansambl Venac sa svojim omladinskim ansamblom i dečijim ansamblima organizuje humanitarni Svetosavski koncert večeras u 19 časova u Domu kulture Gračanica. Takođe, desetak privrednika će izložiti štandove u Domu i prodavati svoje proizvode kako bi pomogli Draganu Tripkoviću.