Месец: april 2022.

Prvog majskog dana očekuje se smena sunca i oblaka sa povremenim kratkotrajnim pljuskovima.

Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku je reagovala na navode premijera Aljbina Kurtija, nakon što je ovaj na sednici saopštio rekao da će razmotriti inicijativu za članstvo Kosova u Međunarodnom birou za izložbe, odnosno pristupanje Pariskoj konvenciji.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na sednici vlade poništio odluke bivšeg premijera Ramuša Haradinaja o dodeli zemljišta Kosovske agencije za privatizaciju (KAP) nekim opštinama.

Rat u Ukrajini različito utiče na privrede 23 zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope, ukazuje Bečki ekonomski institut (WIIW). U novoj prognozi Institut predviđa manji ekonomski rast u istočnoj i centralnoj Evropi, duboku recesiju u Ukrajini i Rusiji. Za Srbiju se predviđa privredni rast od 3,6 a za Kosovo 3,3 odsto u ovoj godini.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je poručio da Vlada iskazuje pijetet prema nevino stradalim sugrađanima i deci tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 30. aprila 1999. godine u Murinu, a njihovim porodicama da pronađu snagu u prevazilaženju bola i tuge koje nose.

Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom u centru je pažnje medija u Srbiji, ali i u regionu, već nekoliko dana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon prikaza sposobnosti Vojske Srbije “Štit 2022” da nema šta dobro da očekuje po pitanju Kosova i Metohije i da mnogi misle da situaciju u Ukrajini nadomeste velikim uspesima na Kosovu i Metohiji.

Međunarodni praznik rada 1. maj, ove godine pada u nedelju, pa će se u skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, praznovanje pomeriti na prve radne dane koji slede. Tako će ponedeljak i utorak, 2. odnosno 3. maj, biti neradni dani. Ponedeljak, 2. maj bi svakako bio neradni dan za građane islamske veroispovesti, obzirom da je to prvi dan praznovanja Ramazanskog bajrama.

Prema prognozama meteorologa, na centralnom Kosovu se tokom dana očekuje smena sunca i oblaka, uz mogućnost lokalnih padavina.

Ekspert za balkanska pitanja Danijel Server izjavio je da premijer Kosova Aljbin Kurti nije pozvan u zvaničnu posetu Vašingtonu zbog činjenice da nije bilo napretka u dijalogu između Kosova i Srbije, za šta Bela kuća okrivljuje Kurtija.”Kurtiju nije dozvoljena zvanična poseta Vašingtonu otkako je preuzeo dužnost. To je zato što ga Vašington krivi za nedostatak napretka u dijalogu sa Beogradom”, smatra on.