Месец: januar 2023.

Debati o ZSO, njenom formiranju, nadležnostima, funkcionisanju i izazovima, održanoj u ambasadi SAD u Prištini prisustvovali su i predstavnici Srpske liste.

Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.

Bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević objavio je snimak sa novog kontrolnog punkta koji je na severu uspostavila kosovska policija i pozvao predstavnike međunarodne zajednice, koji ne veruju da kosovska policija tamo svakog dana povećava prisustvo, da dođu i sami se uvere u pravo stanje.

Predstavnici Demokratske partije Kosova ocenjuju pozitivnim pozitivno poziv ambasadora SAD na Kosovu Džefrija Hoveniera za zajednički sastanak o formiranju Asocijacije/Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom.

“Današnja diskusija odražava značaj koji Sjedinjene američke države i naši partneri pridaju na to da Kosovo implementira Asocijaciju opština sa većinski srpskim stanovništvom koje je u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine. Iako je nekoliko američkih zvaničnika već iznelo ovaj stav ja takođe želim da budem jasan u stavu SAD – Ne podržavamo nijedan aranžman koji krši Ustav Kosova, koji nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine ili koji bi ugrozio suverenitet nezavisnosti, multietnički karakter i demokratske institucije”, rekao je američki ambasador Džefri Hovenijer nakon sastanka sa predstavnicima kosovskih vlasti, političkih partija, predstavnika diplomatskog kora i predstavnika civilnog društva o formiranju Zajednice srpskih opština.

Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 

Evropski parlament objavio je nacrt izveštaja o Kosovu kome se, između ostalog, pozdravlja prijava Kosova za članstvo u Evropskoj uniji i dogovor o viznoj liberalizaciji za njegove građane i pozivaju države EU koje nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu da to učine.

Novi incidenti sa policijom na severu, dve kampanje u Prištini i jedna antikampanja američke ambasade u Beogradu, iznenadna poseta Lajčaka Prištini, sednice skupština opština na severu, dva protesta na severu, pojačane aktivnosti desno orijentisanih srpskih stranaka na severu, intenzivirani intervjui kosovskog premijera i potvrda srpskog predsednika da je tzv. francusko-nemački predlog de fakto nova pregovaračka platforma za Srbiju – ovo je sažetak najznačajnijih vesti prethodne nedelje.

Prema prognozi meteorologa očekuje nas promenljivo oblačno vreme uz povremene kratkotrajne snežne padavine.