Месец: septembar 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.

“Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova”, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. “Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju”, navode iz Vlade Kosova.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.

Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.

“Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja”, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.

Tela Stefana Nedeljkovića iz Zvečana, Bojana Mijailovića i Igora Milenkovića iz Leposavića koji su ubijeni u sukobu sa Kosovskom policijom u Banjskoj 24. septembra, predata su porodicama u Institutu za sudsku medicinu u Prištini.

Narodno pozorište u Prištini (NPP) će tokom naredne sedmice otvoriti sezonu 2023/2024. i obeležiti 75. godišnjicu postojanja i rada novim izvođenjima predstave “Ženidba”, predstavljanjem dopunjenog izdanja monografije o ovom teatru, izložbom fotografija i najavom nove premijere.

Upitan ko je kriv za pogoršanje bezbednosne situacije na Kosovu, Volfgang Petrič navodi: ”Uvek postoje dve strane u bilo kakvim tenzijama. Ja ovo gledam kao spoljni posmatrač i moram da kažem da EU treba da deluje odlučnije i da ne dozvoli dalje pogoršanje bezbednosne situacije”. Austrijski diplomata smatra da je trenutno na Kosovu “ubedljivo najopasnija kriza” od jednostrano proglašene nezavisnosti 2008. godine.

„Poslednji događaji u Banjskoj pokazuju svu hipokriziju srpske politike i politike nama nametnutih nazovi predstavnika“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima u ime Srpskog nacionalnog foruma, Narodnog pokreta „Otadžbina“ i  Odbora Sabora Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije.

Nakon što je sada već odlazeći potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, preuzeo krivicu za oružani sukob u Banjskoj, advokat Ivan Ninić za Nova.rs kaže da bi Srbija, ukoliko dosledno poštuje Ustav, trebalo odmah da ga uhapsi. Osim što precizira da nam predstoji najteži period u novijoj srpskoj istoriji, navodi još dva pravca u kojima bi mogao da se kreće slučaj Radoičića.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja izjavio je u intervjuu Radiju Slobodna Evropa da će kosovski nadležni organi, preko međunarodnih partnera, tražiti izručenje iz Srbije “svih koji su učestvovali u planiranju i realizaciji akcije terorista” u Banjskoj.

Prvog dana vikenda očekuje nas sunčano i toplo vreme uz povremenu oblačnost. Maksimalna dnevna temperatura do 25 stepeni Celzijusa.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske saopštilo je da je imenovalo Renea Trokaza za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan i navelo da je to u skladu sa pojačanim angažmanom Francuske u regionu, u kontekstu približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.