Browsing: Aljbin Kurti

“Sinoćno hapšenje Lazara D. na ozloglašenom punktu na Bistričkom mostu, zbog prošlogodišnjih događaja ispred opštine Zvečan, motivisano je isključivo političkim razlozima i novi je pokušaj Aljbina Kurtija da zaoštri situaciju na severu Kosova i Metohije i izazove novu krizu”, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslavom Lajčakom. Đurić je tokom sastanka ukazao na drastično pogoršan položaj Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu.

Povodom godišnjice od ulaska NATO trupa, odnosno “Dana oslobođenja” kako je kosovska vlast imenovala ovaj događaj, u Prištini je održan defile Kosovskih bezbednosnih snaga.

Premijer Kosova Aljbin Kurti učestvovao je u ceremoniji otvaranja Parade ponosa u Prištini. On je bio na čelu parade u pratnji ministara Aljbuljene Hadžiju, Hajrula Čekua i Arbena Vitije.

“Kurti je nastavio sa nelegalnom eksproprijacijom na severu Kosova i Metohije, iako je obustava tih protivpravnih radnji bila obaveza u koju se kleo dok se nadao prijemu u Savet Evrope, po istom modelu dezavuiše javnost i međunarodne predstavnike da ima dobru volju da nacrt Statuta ZSO šalje pred Ustavni sud”, navedeno je u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

Specijalno tužilaštvo reagovalo je na kritike kosovskog premijera Aljbina Kurtija upućene zbog nedovoljno aktivnosti i efikasnosti kada je reč o suđenjima za ratne zločine u odsustvu.”Komentari premijera u suprotnosti su sa ustavnim principima podele valsti i međunarodnim standardima za nezavisnost pravosuđa”, naveli su iz Specijalnog tužilaštva.