Browsing: Banjska

Oružje koje je zaplenjeno na dve lokacije u severnom delu Mitrovice, pronađeno je kod dva lica za kojima kosovske vlasti tragaju u vezi sa slučajem Banjska, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije u stanici policije u severnom delu Mitrovice.

Misija KFOR-a demantovala je navode iz izveštaja Međunarodne krizne grupe „Severno Kosovo: Potvrđivanje suvereniteta usred podeljenih lojalnosti“ o učestovanju u pregovorima o povlačenju grupe Srba, nakon sukoba u Banjskoj, u okolne šume gde su nestali. “Ovo je netačno. Ni u jednom trenutku KFOR nije bio uključen u navodne pregovore”, stoji u saopštenju.

U izveštaju Komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine Severnoatlanske alijanse (NATO) koji je razmatran u Sofiji, navodi se da je misija KFOR na Kosovu, 24. septembra prošle godine, dogovorila sa napadačima koji su se povukli u manastir Banjska na severu Kosova, da se povuku na teritoriju Srbije, preneli su prištinski mediji.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) rekao je da Srbija intenzivira saradnju sa Rusijom, Kinom i Iranom, upozorivši da postoji realna opasnost od, kako je rekao, novog rata u regionu.

Premijer Kosova Aljin Kurti je na sastanku sa podsekretarkom Stejt departmenta za javne poslove i diplomatiju Elizabet Alen „izrazio zabrinutost zbog stalnih pretnji Srbije Kosovu“, ali i zbog činjenice da je „vođa grupe terorista koji su izvršili napad 24. septembra 2023. godine u Banjskoj Milan Radoičić još uvek slobodan u Srbiji“, saopšteno je medijima iz njegovog kabineta.