Browsing: Elizabet Alen

Podsekretarka za javnu diplomatiju Elizabet Alen sastala se sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Prištini i razgovarala sa njim o bilateralnim odnosima SAD i Kosova, uključujući „zajedničku posvećenost jačanju bezbednosti, prosperiteta i multietničke demokratije Kosova“, saopšteno je medijima iz Stejt departmenta.

Premijer Kosova Aljin Kurti je na sastanku sa podsekretarkom Stejt departmenta za javne poslove i diplomatiju Elizabet Alen „izrazio zabrinutost zbog stalnih pretnji Srbije Kosovu“, ali i zbog činjenice da je „vođa grupe terorista koji su izvršili napad 24. septembra 2023. godine u Banjskoj Milan Radoičić još uvek slobodan u Srbiji“, saopšteno je medijima iz njegovog kabineta.

Podsekretarka Stejt departmenta za javnu diplomatiju Elizabet Alen je u Prištini izjavila da je sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani „razgovarala o mnogim pitanjima, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom“ za koju je navela da je „suštinski korak ka evroatlantskom putu Kosova“ koji SAD podržavaju.

Zamenica državnog sekretara SAD za javnu diplomatiju Elizabet Alen posetila je arheološki lokalitet u selu Drsnik, gde su iskopavanja započeta pre deset godina, kako bi podržala očuvanje kulturnog nasleđa Kosova kroz američko-kosovsko partnerstvo. Alen je u izjavi za Radio Goraždevac naglasila da je očuvanje ovakvih lokacija ključno za multietničko i prosperitetno Kosovo koje SAD žele da vide.