Browsing: EU

Glavni ibarski most je od završetka ratnih sukoba na Kosovu postao simbol razdvajanja severnog i južnog dela grada ali i incidenata i sukoba između Srba i Albanaca. Preko mosta se ne prolazi automobilom, ali ga godinama unazad koriste pešaci i biciklisti. Odluka o otvaranju mosta doneta je u SO Severna Mitrovica još u aprilu prošle godine, ali se ona i dalje ne sprovodi. Međutim, poslednjih nedelja čula su se mišljenja da bi uskoro ovaj most mogao biti otvoren.

Proširenje Evropske unije (EU) je više nego ikada jasna strateška investicija u mir i stabilnost, poručio je u Beogradu šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre na otvaranju EU Foruma civilnog društva na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

Izbori za Evropski parlament (EP) završavaju se danas glasanjem u većini članica Evropske unije (EU), a najnovija istraživanja pokazuju da će Evropska narodna stranka (EPP) i Socijalisti i demokrate (S&D) ostati dve najjače grupe u zakonodavnom telu Unije.

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da uključivanje Venecijanske komisije nije predviđeno u okviru sporazuma iz 2013. i 2015. o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom, i da Priština treba da prestane sa kašnjenjem u ispunjavanju obaveza oko njenog formiranja, prenose prištinski mediji.

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, zajedno sa Kancelarijom EU na Kosovu i Misijom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu (OEBS), izražavaju žaljenje zbog odluke Vlade Kosova donete 30. maja da finalizuje eksproprijaciju preko 100 parcela zemlje u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova.

Misija OEBS-a predstavila je izveštaj pod nazivom “Od papira do prakse – ocena efikasnosti odgovora pravosuđa na teška dela organizovanog kriminala i korupcije na Zapadnom Balkanu” kao i analizu pravosudnog sistema na Kosovu, na osnovu praćenja 52 predmeta organizovanog kriminala i korupcije koji uključuju 670 ročišta održanih u periodu između jula 2021. i marta 2024. godine, saopšteno je iz ove misije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić razgovarao je sa ministrom inostranih poslova Češke Janom Lipavskim, kojem je preneo da nema napretka u dijalogu Beograda i Prištine zbog brojnih jednostranih poteza kosovskih vlasti.

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević izjavila je da je proces proširenja Evropske unije geopolitički proces koji se stalno menja i da nema jednoobraznih pregovora i rokova za pristupanje, a da je Srbija uradila mnogo toga što joj otvara prostor da nastavi put ka članstvu.