Browsing: NATO

Odlazeći holandski premijer Mark Rute biće sledeći generalni sekretar NATO, nakon što su se sve 32 članice alijanse složile da on nasledi Jensa Stoltenberga, piše Politiko.

Dva dana nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, okončanja ratnih sukoba i usvajanja Rezolucije 1244 SB UN-a, počelo je povlačenje jugoslovenskih snaga bezbednosti i dolazak NATO snaga i međunarodne civilne administracije. I dok Albanci ovih dana slave “Dan oslobođenja”, Srbi na Kosovu upozoravaju na konstantno iseljavanje i loše uslove života.

KFOR je obeležio četvrt veka „posvećenosti trajnoj bezbednosti širom Kosova i regionalnoj stabilnosti“, na svečanosti u Kampu „Filmski grad“ koji je i glavni štab ove vojne misije predvođene NATO-om, saopšteno je medijima.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je da je “NATO sudbina Kosova” i da će prijem Kosova u Parlamentarnu skupštinu NATO-a kao pridruženog člana “obezbediti da se čuje glas naroda koji je najveći veliki pobornik te organizacije”.

Poslanik i predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš navodi da nije slučajno što na naslovnim stranama dnevne štampe zasedanje Parlamentarne skupštine (PS) NATO u Sofiji na kojoj se odlučuje o tome da li će Skupština Kosova dobiti status pridruženog člana nije dobila toliko pažnje.

U izveštaju Komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine Severnoatlanske alijanse (NATO) koji je razmatran u Sofiji, navodi se da je misija KFOR na Kosovu, 24. septembra prošle godine, dogovorila sa napadačima koji su se povukli u manastir Banjska na severu Kosova, da se povuku na teritoriju Srbije, preneli su prištinski mediji.