Browsing: Priština

Povodom godišnjice od ulaska NATO trupa, odnosno “Dana oslobođenja” kako je kosovska vlast imenovala ovaj događaj, u Prištini je održan defile Kosovskih bezbednosnih snaga.

Premijer Kosova Aljbin Kurti učestvovao je u ceremoniji otvaranja Parade ponosa u Prištini. On je bio na čelu parade u pratnji ministara Aljbuljene Hadžiju, Hajrula Čekua i Arbena Vitije.

Seminar posvećen unapređenju prava romske i aškalijske zajednice na Kosovu završen je u Prištini. Seminar, koji je zajednički organizovala Kancelarija za dobro upravljanje sa Kancelarijom premijera Kosova i Evropskom unijom, okupio je predstavnike Vlade, međunarodne zajednice, lokalnih vlasti i civilnog društva, kao i predstavnike romske, egipćanske i aškalijske zajednice na Kosovu.

Preduslov za normalan život je međusobno razumevanje. Jezik svojih sugrađana trebalo bi da učimo u školi kako bismo shvatili koliko smo zapravo slični i delimo iste probleme, rečeno je na prezentaciji “Rečnika reči koje nemaju prevod” i “Baze fraza” u Barabar centru u Prištini.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić uputila je pismo šefovima svih delegacija članica i pridruženih članica u Parlamentarnoj skupštini NATO, u kojem je ukazano da bi dodeljivanje statusa pridruženog člana Skupštini Kosova neupitno predstavljalo nagradu za Prištinu koja kontinuirano vrši nasilje i sistemsku diskriminaciju nad Srbima na Kosovu, kao i za opstruisanje Briselskog dijaloga.

U crkvi Svetog Nikole u Prištini je liturgijom i rezanjem slavskog kolača proslavljena hramovna slava. „U ovom hramu treba da se radujemo svagda i na svemu da zahvaljujemo jer upravo ovde nalazi se spasenje“, rekao je u besedi prištinski namesnik Đorđe Stefanović koji je služio liturgiju uz sasluženje sveštenstva Eparhije raško-prizrenske.