Browsing: Savet Evrope

Svi sporazumi koje su državnici Srbije potpisali ili se usmeno saglasili sa njima vodili su ka tome da Srbija postepeno ukida svoju državnost na Kosovu i tome da se nadležnosti Srbije prebacuju na novoformirane institicije na Kosovu, rekla je FoNetu istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Maja Bjeloš.

Nedostatak podrške za pristupanje Savetu Evrope je najnoviji primer poteškoća i neizvesnosti oko konsolidacije pozicije Kosova u međunarodnoj zajednici, kao i odnosa sa saveznicima, piše Glas Amrike na albanskom jeziku. Edvard P. Džozef, ekspert u Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins kaže da kosovski lideri treba da odustanu od politike suprotstavljanja međunarodnoj zajednici i pogoršavanja odnosa sa srpskom zajednicom na Kosovu.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za RTK da Kosovo treba da bude članica EU, Natoa, kao i Saveta Evrope i svih drugih međunarodnih organizacija, ali da Priština mora da uradi “teške stvari koje se od nje traže” i pošalje nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu.

“Kosovo treba da primeni obavezu koju je preuzelo, imamo potpis Vjose Osmani, Aljbina Kurtija i predsednika Skupštine koji su rekli da će ispuniti jednu listu zahteva, ta lista zahteva je stvaranje Zajednice srpskih opština sledeće godine”, rekao je u petoj emisiji druge sezone Aequitas podkasta, Iljir Deda, član projekta Evropska budućnost i bivši poslanik u kosovskom parlamentu.

„Za Kosovo je važno da sluša svoje evropske partnere i da uzme u obzir njihovu zabrinutost. Čuli smo te zabrinutosti i delimo ih, imaju veze sa Asocijacijom srpskih opština i uredbom Centralne banke Kosova i zato pozivamo Kosovo da krene napred po ovom pitanju“, rekla je u razgovoru sa novinarima u Prištini zamenica pomoćnika državnog sekretara SAD iz Biroa za demokratiju, ljudska prava i rad Nikol Čulik.

Ambasador Italije na Kosovu Antonelo De Riu je izjavio da njegova zemlja smatra da je pismo kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, upućeno Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (u kojem je obećala da će do kraja maja uputiti novi, kosovski, nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom Ustavnom sudu Kosova) ne može shvatiti ozbiljno ako se ne podeli sa svim zainteresovanim stranama.