Browsing: Vesti

Redovni godišnji Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) počinje sutra u Pećkoj patrijaršiji. Zasedanje se svečano otvara litugrijom u ovom manastiru, koji je pod neposrednom nadležnošću patrijarha Porfitija, kao crkvenog poglavara, mada je na područuju eparhije raško-prizrenske.

Promocija knjige „Kada plivaš“ autora Rastka Šejića biće održana u sredu 15. maja od 20.00 časova u Domu kulture „Gračanica“. U programu će, pored autora, učestvovati novinarka Ivana Vanovac i književnik Aleksandar Dunđerin.

Jezero Gazivode, okruženo prirodnim lepotama i sa kapacitetom koji ima, danas je bilo adresa sportista Kajakaškog saveza Kosova, koji plove vodama naše zemlje i šire, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja na svom Fejsbuk profilu.

Stara srpska prestonica Prizren ima čak 33 srpske pravoslavne crkve u gradu i okolini, od kojih je većina aktivna jer je Eparhija raško-prizrenska zajedno sa Prizrencima i vernicima iz celog sveta uspela da obnovi mnoge od njih i vrati im bogoslužbeni život, nakon oštećenja koje su pretrpele od Albanaca 1999. i 2004. godine, prenosi RTV.

Na interacionalnom festivalu u organizaciji „5678 Community“ koji je juče 11. maja održan u Budimpešti (Mađarska), a na kojem je učestvovalo preko 500 učesnika iz zemalja u regionu, polaznice Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ ostvarile su izuzetan uspeh i u pojedinačnoj konkurenciji zauzele četiri prva i dva druga mesta. Za koreografiju „Pukni zoro“ nagrađene su drugim mestom u oblasti savremene igre.

Slobodan Miletić iz Zvečana uhapšen pre dva dana na Jarinju doveden je u sud u Prištini, gde će pretpretresni sudija odlučivati po zahtevu tužilaštva da mu se odredi pritvor.

„U trenutku kada treba da se povuku neki politički potezi i nađete se u delu (Kosova) gde je kriza potrebna, onda možete i nastradati. Inače, van toga, vi vidite da je život sasvim normalan. Za nas je nenormalan zbog nedostatka perspektive i to nas uvek muči, ali ako hoćete svakodnevno da živite bez perspektive, tu nemate nekih velikih problema. Zato mislim da je čitava ta kriza, sve te krize su, u stvari, osmišljene zarad pokrića određenih političkih poteza“, rekao je u razgovoru za Kim radio predsednik Srpskog nacionalnog foruma (SNF) Momčilo Trajković.

Današnji dan Srpska pravoslavna crkva posvećuje čudotvorcu – Svetom Vasiliju Ostroškom. Njegove mošti čuvaju se u manastiru Ostrog u Crnoj Gori kao velika svetinja, više od 300 godina, i mesto su hodočašća za vernike svih religija.

Za drugi dan vikenda se na centralnom Kosovu prognozira oblačno vreme sa povremenim sunčanim intervalima, a posle podne je moguća i kiša.