Browsing: Vesti

Godinu dana od sukoba u Zvečanu, situacija u ovoj opštini na severu Kosova je mirna. Međutim, prisustvo kosovskih specijalaca je i dalje vidljivo a na čelu opštine je ostao Iljir Peci, albanski gradonačelnik izabran na izborima koje su Srbi u aprilu prošle godine bojkotovali. Prema mišljenju sagovornika Kim radija ovaj događaj, kao i onaj u Banjskoj, uticao je na bezbednost i odlazak srpskog stanovništva.

U okviru projekta o izgradnji poverenja na Kosovu, UNMIK je treću godinu zaredom dodelio nagrade zaslužnim pojedincima i organizacijama za promovisanje mira i poverenja među zajednicama. Ove godine nagrađeni su novinar Butrnit Avdulji, aktivista Agon Redžepi i fondacija IPKO.

Pre godinu dana na današnji dan ispred opštine Zvečan došlo je do sukoba između srpskih demonstranata i Kfora, u kojem je povređeno 90 pripadnika ove međunarodne misije i pedesetak Srba.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić razgovarao je sa ministrom inostranih poslova Češke Janom Lipavskim, kojem je preneo da nema napretka u dijalogu Beograda i Prištine zbog brojnih jednostranih poteza kosovskih vlasti.