Browsing: Vesti

Aleksandar Zdravković već godinu dana ne može da se sa svojom suprugom useli u novoizgrađenu kuću u Gračanici, jer, kako kaže, Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) ne želi da mu priključi struju. Do sada je ovoj kompaniji podneo sedam zahteva, ali svaki put su tražili nove uslove koje je on ispunjavao.

U okviru projekta o izgradnji poverenja na Kosovu, UNMIK je treću godinu zaredom dodelio nagrade zaslužnim pojedincima i organizacijama za promovisanje mira i poverenja među zajednicama. Ove godine nagrađeni su novinar Butrnit Avdulji, aktivista Agon Redžepi i fondacija IPKO.

Pikap vozilo kosovskih registarskih tablica u vlasništvu Albanca, izgorelo je u prepodnevnim časovima u Stefanovoj ulici u Čaglavici. Vozač nije povređen.

Za utorak se predviđa sunčano vreme, uz povremenu oblačnost.

Na haškom suđenju bivšem vođi OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, još jedan kosovski Albanac posvedočio je danas da ga je OVK 1998. zlostavljala u pritvoru, zato što je bio pristalica Ibrahima Rugove.

U slučaju protiv Dragiše Milenkovića iz Kišnice pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini tužilac i odbrana su izneli uvodne reči. Optuženi Milenković koga tužilaštvo tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva ponovio je da nije kriv za dela koja mu se stavljaju na teret.

Godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava i sloboda za kalendarsku 2022. godinu koji priprema Institucija ombudsmana nije usvojen na sednici kosovske skupštine održanoj 23. maja. “Način na koji je tretiran ovaj izveštaj vraća zabrinutost u pogledu razumevanja koje zakonodavna vlast ima prema Instituciji ombudsmana”, navode iz kancelarije zaštitnika građana.

“Sa velikom većinom glasova delegata zemalja članica NATO-a, Skupština naše Republike sada ima status pomoćnog člana Parlamentarne skupštine NATO-a”, naveo je premijer Kosova Aljbin Kurti na svom Fejsbuk profilu.

Prethodnog dana je Srbin iz sela Mogila u opštini Klokot, prilikom izvođenja radova u dvorištu, ispod ruševina stare kuće za koju, kako je kazao podnosilac žalbe, nenaseljena od 1999. godine, pronašao eksplozivnu napravu, saopštila je Kosovska policija.

Preduzeće „Lux“ je zakonit vlasnik objekta u kojem je bila smeštena redakcija lista Jedinstvo, a ne neko drugo lice, organizacija ili preduzeće. Privatizacija je izvršena još 2012. godine i prostorije su sada u vlasništvu Ekrema Pecija, saopštila je kosovska Agencija za privatizaciju u odgovoru za KoSSev. Za to vreme redakcija Jedinstva drži kolegijume na otvorenom.

“Prijem Кosova kao pridruženog člana Parlamantarne skupštine NATO, ogolio je svu politiku dvostrukih aršina Zapada koji je još jednom nagradio svoje čedo za sva kršenja sporazuma i teror nad srpskim narodom na Кosovu i Metohiji”, navedeno je u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića nakon što je Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je da je “NATO sudbina Kosova” i da će prijem Kosova u Parlamentarnu skupštinu NATO-a kao pridruženog člana “obezbediti da se čuje glas naroda koji je najveći veliki pobornik te organizacije”.

Poslanik i predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš navodi da nije slučajno što na naslovnim stranama dnevne štampe zasedanje Parlamentarne skupštine (PS) NATO u Sofiji na kojoj se odlučuje o tome da li će Skupština Kosova dobiti status pridruženog člana nije dobila toliko pažnje.