Browsing: Vesti

U okviru projekta o izgradnji poverenja na Kosovu, UNMIK je treću godinu zaredom dodelio nagrade zaslužnim pojedincima i organizacijama za promovisanje mira i poverenja među zajednicama. Ove godine nagrađeni su novinar Butrnit Avdulji, aktivista Agon Redžepi i fondacija IPKO.

Godinu dana od sukoba u Zvečanu, situacija u ovoj opštini na severu Kosova je mirna. Međutim, prisustvo kosovskih specijalaca je i dalje vidljivo a na čelu opštine je ostao Iljir Peci, albanski gradonačelnik izabran na izborima koje su Srbi u aprilu prošle godine bojkotovali. Prema mišljenju sagovornika Kim radija ovaj događaj, kao i onaj u Banjskoj, uticao je na bezbednost i odlazak srpskog stanovništva.

Pre godinu dana na današnji dan ispred opštine Zvečan došlo je do sukoba između srpskih demonstranata i Kfora, u kojem je povređeno 90 pripadnika ove međunarodne misije i pedesetak Srba.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić razgovarao je sa ministrom inostranih poslova Češke Janom Lipavskim, kojem je preneo da nema napretka u dijalogu Beograda i Prištine zbog brojnih jednostranih poteza kosovskih vlasti.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u završnici kampanje za izbore za Evropski parlament (EP) od 6. do 9. juna i dalje figurira kao glavna favoritkinja za to mesto, ali ostaje pitanje da li će uspeti da drugi put zaredom dobije čelnu poziciju u EK.

Ambasador Evropske unije na Kosovu, Tomaš Sunjog, posetio je opštine Klina i Istok gde se sastao sa gradonačelnicima Zenunom Eljezajem iz Kline i Iljirom Feratijem iz Istoka. Sunjog je posetio i Goraždevac gde je razgovarao sa glavnim i odgovornim urednikom Radija Goraždevac, Darkom Dimitrijevićem.

Pripadnici srpske zajednice u Gračanici i Severnoj Mitrovici, u opštinama sa srpskom većinom južno i severno od Ibra, tvrde da popisivači nisu dolazili da ih popišu u okviru popisa stanovništva od 5. aprila do 24. maja.Pojedini su kazali da su želeli da se popišu, dok drugi strahuju da bi mogli biti novčano kažnjeni, prenosi RSE.