Browsing: Vesti

“Sinoćno hapšenje Lazara D. na ozloglašenom punktu na Bistričkom mostu, zbog prošlogodišnjih događaja ispred opštine Zvečan, motivisano je isključivo političkim razlozima i novi je pokušaj Aljbina Kurtija da zaoštri situaciju na severu Kosova i Metohije i izazove novu krizu”, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U okviru Vidovdanskih svečanosti večeras će na platou ispred Doma kulture “Gračanica” nastupiti popularni pop-rok bend Neverne bebe. Početak koncerta zakazan je za 21 čas.

Na centralnom Kosovu očekuje se sunčano i veoma toplo vreme, maksimalna temperatura do 34 stepena. Leto 2024. godine počinje danas u 22 časa i 50 minuta. Danas je najduži dan u godini i trajaće čak 15 sati i 35 minuta.

“Miroslav Lajčak verovatno pokušava da napravi sastanak na visokom nivou između Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija pre letnje pauze i da odkoči proces implementacije sporazuma o putu ka normalizaciji”, smatra Dragiša Mijačić, koordinator radne grupe Nacionalnog konventa Evropske unije za saradnju Beograda i Prištine.

Završna konferencija “Eukodžast” (Eukojust) programa Evropske unije za sektor pravde na Kosovu koji je započeo 2020. godine zvanično je finalizovan. Ovaj projekat ima za cilj unapređenje i reformisanjepravosudnog sistema na Kosovu u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o situaciji na Kosovu, te što hitnijem formiranju ZSO. Dogovoreni su naredni koraci u dijalogu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslavom Lajčakom. Đurić je tokom sastanka ukazao na drastično pogoršan položaj Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu.

Specijalizovana veća Kosova u Hagu produžila su za još dva meseca pritvor liderima nekadašnje OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je da je od zemalja članica Evropske unije bilo zahteva za dodatnim ustupcima, koji su prevazišli kaznene mere koje je blok uveo Kosovu prošle godine, ali da ono nije prihvatilo da bude ucenjeno.