Browsing: Vesti

U okviru Vidovdanskih svečanosti, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice i Opština Gračanica u saradnji sa Crkvenom opštinom Donja Gušterica i CSD-om organizuju u nedelju, 23. juna 2024. godine treću pitijadu pod nazivom ”Kosovska pita”.

“Sinoćno hapšenje Lazara D. na ozloglašenom punktu na Bistričkom mostu, zbog prošlogodišnjih događaja ispred opštine Zvečan, motivisano je isključivo političkim razlozima i novi je pokušaj Aljbina Kurtija da zaoštri situaciju na severu Kosova i Metohije i izazove novu krizu”, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U okviru Vidovdanskih svečanosti večeras će na platou ispred Doma kulture “Gračanica” nastupiti popularni pop-rok bend Neverne bebe. Početak koncerta zakazan je za 21 čas.

Na centralnom Kosovu očekuje se sunčano i veoma toplo vreme, maksimalna temperatura do 34 stepena. Leto 2024. godine počinje danas u 22 časa i 50 minuta. Danas je najduži dan u godini i trajaće čak 15 sati i 35 minuta.

“Miroslav Lajčak verovatno pokušava da napravi sastanak na visokom nivou između Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija pre letnje pauze i da odkoči proces implementacije sporazuma o putu ka normalizaciji”, smatra Dragiša Mijačić, koordinator radne grupe Nacionalnog konventa Evropske unije za saradnju Beograda i Prištine.

Završna konferencija “Eukodžast” (Eukojust) programa Evropske unije za sektor pravde na Kosovu koji je započeo 2020. godine zvanično je finalizovan. Ovaj projekat ima za cilj unapređenje i reformisanjepravosudnog sistema na Kosovu u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o situaciji na Kosovu, te što hitnijem formiranju ZSO. Dogovoreni su naredni koraci u dijalogu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslavom Lajčakom. Đurić je tokom sastanka ukazao na drastično pogoršan položaj Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu.

Specijalizovana veća Kosova u Hagu produžila su za još dva meseca pritvor liderima nekadašnje OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji.