Browsing: Vesti

Trgovci i ugostitelji u opštini Gračanica obustavili su platni promet u dinarima. Pojedinci sa kojima smo razgovarali su naveli da to “nije problem” jer većina meštana plate i penzije podiže u centralnoj Srbiji, gde ih i konvertuje u evro.

Kosovske vlasti su danas zabranile patrijarhu Porfiriju da dođe u Pećku patrijaršiju, gde je trebalo sa ostalim arhijerejima da liturgijski otvori ovogodišnje zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora SPC. Dragiša Mijačić, koordinator radne grupe Nacionalnog konventa Evropske unije za saradnju Beograda i Prištine, smatra da Priština od ovog skandala neće lako pobeći.

Srpska lista najoštrije osuđuje odluku “režima Aljbina Kurtija” da zabrani patrijarhu srpskom Porfiriju da dođe u Pećku Patrijaršiju, kao i sedmorici vladika koji su bili sa njim, a koji su po trebali da započnu redovni Sabor Srpske pravoslavne crkve u svom sedištu.

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Biljana Pantić Pilja rekla je da misli da je nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa njegovim kolegom Emanuelom Makronom došlo do određenih promena u stavovima pojedinih zemalja, pre svega Italije i Francuske, i izrazila nadu da se o prijemu Kosova u Savet Evrope neće uopšte raspravljati na predstojećem Komitetu ministara.

Premijer Kosova Aljbin Kurti u pratnji ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića, posetio je opštinu Kamenica, gde je razgovarao sa opštinskim zvaničnicima ali i posetio jednu srpsku firmu.

Redovni godišnji Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) počinje sutra u Pećkoj patrijaršiji. Zasedanje se svečano otvara litugrijom u ovom manastiru, koji je pod neposrednom nadležnošću patrijarha Porfitija, kao crkvenog poglavara, mada je na područuju eparhije raško-prizrenske.

Promocija knjige „Kada plivaš“ autora Rastka Šejića biće održana u sredu 15. maja od 20.00 časova u Domu kulture „Gračanica“. U programu će, pored autora, učestvovati novinarka Ivana Vanovac i književnik Aleksandar Dunđerin.