Месец: februar 2012.

Potpredsednik Skupštine Kosova i funkcioner Samostalne liberalne stranke Petar Miletić izjavio je da Srbija treba da odustane od organizovanja lokalnih izbora u opštinama na Kosovu, jer bi bili “prst u oko međunarodnoj zajednici”.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zatražio je pred Savetom UN za ljudska prava u Ženevi da se istraga o trgovini organima vodi pod mandatom Saveta bezbednosti i upozorio na ozbiljna kršenja ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova, Saša Rašić čestitao je Srbiji dobijanje preporuke za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU i u izjavi za KIM radio kaže da će ova odluka regionu doneti stabilnost i ekonomsku perspektivu.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je na posebnoj sednici Vlade da je od strane Saveta ministara EU potvrđeno da Kosovo ima evropsku perspektivu, odnosno da su napravljeni koraci ka dobijanju studije izvodljivosti.

Sednica skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, na kojoj će biti razmatrana pitanja u vezi sa održavanjem predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji, biće održana danas, najavljeno je iz parlamenta. Sutra u Kosovskoj Mitrovici protest.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić izjavila je da će se Ketrin Ešton u četvrtak susresti sa Hašimom Tačijem.

U Gračanici će danas u 13 sati biti održan protest zbog hapšenja šestorice Srba iz Kosovskog Pomoravlja. Protest organizuje Evropski pokret Srba, a pridružiće mu se i predstavnici Kosovsko strateško akcione mreže.

Šef Euleksa Gzavije de Marnjak obišao je juče prelaze Brnjak i Jarinje kako bi procenio situaciju na terenu, saopšteno je KIM radiju iz Euleksa.

„Dobijanje statusa kandidata Srbiji će otvoriti put za dalji proces reformi ali i novi pristup dijalogu sa Prištinom“, rekao je u izjavi za radio KIM Beljulj Bećaj politički analitičar iz Prištine.

Zeleno svetlo za status kandidata Srbiji znači da je naša država na putu modernih evropskih država, više nećemo biti izolovani i usamljeni, stvoriće se uslovi za ekonomski jaču i stabilniju Srbiju, kaže poslanik Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković.

Potpredsednik Vlade Kosova Hajredin Kuči izjavio je da do kraja 2014. godine Kosovu više ne bi trebalo da budu potrebni međunarodne sudije i tužioci.

Trgovina, industrija, međunarodna spoljna politika, carina i porezi bile su glavne teme dijaloga o procesu stabilizacije i pridruživanja.Specijalni predstavnik Evropske unije  na Kosovu Samuel Žbogar potvrdio je spremnost EU da pruži podršku Kosovu ka jačanju trgovinskih odnosa sa EU, saopšteno je KIM radiju iz kancelarije Evropske komisje u Prištini.

Uhapšeni Srbi iz Kosovskog Pomoravlja nalaze se u pritvorskim jedinicama u Gnilanu i Prištini, u prostorijama odvojenim od albanskih pritvorenika, izjavio je za Radio KIM Dejan Vasić, advokat jednog od Srba koje je u subotu uhapsila kosovska policija. Srbi iz Gornjeg Kusca sinoć održali protest.

Kosovski parlament 1. marta neće sazvati hitnu sednici, čije je održavanje povodom postignutog dogovora o regionalnom predstavljanju Prištine, zatražio pokret Samoopredeljenje, saopšteno je iz Skupštine Kosova. Tačke dnevnog reda zasedanja parlamenta u četvrtak odnose se na predloge zakona i nekoliko izveštaja.