Месец: mart 2012.

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija jedini dokument koji Srbiji garantuje kakva-takva prava na Kosovu i da Beograd zato neće da je krši.

Nepoznate osobe oskrnavile su u noći između četvrka i petka spomenik streljanim pripadnicima Narodnooslobodilačkog pokreta u mestu Rakanovac na putu Štrpce-Brezovica.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će, u zavisnosti od dogovora sa međunarodnim organizacijama, uskoro biti poznato da li će izbori biti održani na Kosovu i Metohiji.

Odlukom Vrhovnog suda Kosova, petorica Srba iz Kosovskog Pomoravlja danas su puštena iz pritvora u Prištini i Gnjilanu, gde su se nalazili od 25. februara kada su uhapšeni zbog sumnje da su podrivali ustavni poredak Kosova.

Osnovci iz 33 škole sa Novog Beograda i Zemuna učestvovali su u akciji „Darovanje radovanje na obe strane” i sakupili su oko 3.500 paketa za svoje vršnjake sa Kosova i Metohije.

Nezavisna TV mreža saopštila je da Skupština Kosova prilikom donošenja Zakona o Radio televiziji Kosova nije usvojila njihove primedbe i predloge u vezi sa Nacrtom zakona o javnom emitovanju i upozorila da time nije ostvaren deo Ahtisarijevog plana koji govori o nezavisnom TV kanalu koji pripada srpskoj zajednici na Kosovu.

Fatimiru Ljimaju i još trojici bivših pripadnika OVK za slučaj Klečka biće ponovljeno suđenje zbog proceduralnih grešaka odlučilo je mešoptivto sudsko veće Okružni sud u Prištini. Ljimaj će biti uhapšen ukoliko napusti Kosovo, kaže Bruno Vekarić.

Beograd odustaje od lokalnih izbora na Kosovu jer su bezbednosni rizici njihovog održavanja bez podrške UNMIK-a i međunarodne zajednice preveliki pišu Novosti.

Milan Ivanović, predsednik SNV-a severnog Kosova i Metohije i Dragiša Đoković, poslanik DS-a u Skupštini Srbije zalažu se za održavanje lokalnih izbora na Kosovu. Dvojica sagovrnika ovonedeljnog „Dogovora KIM radija“ smatraju da bi neodržavanjem tih izbora ugrozili opstanak lokalnih stuktura u Pokrajini.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić izjavio je danas da prostorije Centra za mir i toleranciju u Prištini, u kojima je i ambulanta koja Srbima pruža medicinsku pomoć, neće biti zatvorene nego preseljenje na drugu lokaciju.

Skupština Opštine Gračanica usvojila je Zelenu agendu – strateški način za rešavanje problema na polju životne sredine. Kroz Zelenu agendu, ali i druge projekte u opštini Gračanica kažu da pokušavaju očuvaju zdravu životnu sredinu.

Kosovske vlasti juče su uz kauciju od 5.000 evra oslobodile iz pritvora Snežanu Antonijević iz Beograda, uhapšenu kod Vučitrna na Kosovu i Metohiji sa još četvoro Srba pošto su kod njih nađeni primerci časopisa “Četnički ravnogorski pokret”.

Evropski posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper, reagujući na hapšenja na Kosovu, pozvao je obe strane da se ponašaju odgovorno i upozorio da se politički problemi ne rešavaju hapšenjima.