Месец: jul 2012.

Direktor kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova rekao je da su danas u Prištini intenzivirani razgovori povodom najave policije da će sutra iseliti jedinu srpsku ambulantu u Prištini i “Centar za mir i toleranciju”.

Aleksandar Vučić očekuje da u avgustu predstavnici Vlade Srbije, državnog vrha i parlamentarnih političkih stranaka razgovaraju o Kosovu, kako bi se o tome postigao nacionalni konsenzus.

Na fakultetima Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici u prvom upisnom roku primljeno je ukupno 983 brucoša, a ostalo je još 757 slobodnih mesta.

Visoki predstavnik Evropske unije i šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar ocenio je da politički dijalog Beograda i Prištine treba da počne odmah i da lideri obe strane treba da preuzmu odgovornost za rešavanje problema severa, koji podiže tenzije i onemogućava razvoj.

Suveniri sa simbolima Kosova uklonjeni su iz “Freeshop”-a Međunarodnog aerodroma u Prištini od kada je upravljanje preuzela turska kompanija

Opština Gračanica optužila je Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKIM) da je saopštenjem, kojim je reagovalo zbog objavljivanja novinarske prepiske Budimira Ničića na opštinskom sajtu, izmanipulisalo javnost i stvorilo konfuziju.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući izjavio je da je sever neodvojivi deo Kosova i da Srbija na treba da se meša u unutrašnja pitanja zemlje.

Portparol evropskog komesara za proširenje Peter Stano izjavio je da Komisija neće komentarisati izjavu Martija Ahtisarija da Srbiju ne treba puštati u EU dok ne prizna Kosovo, ali je naglasio da priznanje Kosova nije uslov za pridruživanje.

Uzrok požara, koji je pre 15 dana izbio u selu Žilivode, kod Obilića, na lokaciji pretraživanoj zbog sumnje da se na njoj nalazi masovna gorbnica i dalje je nepozat, a istraga u toku.