Месец: septembar 2012.

Direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin kaže da će platforma za tu pokrajinu javnosti biti predstavljena u najskorije vreme, ističući da je KiM samo jedna od tačaka na putu ka Evropskoj uniji, ali ne teža nego borba protiv korupcije ili loše sprovedena reforma pravosuđa.

Kosovski premijer Hašim Tači odbacio je tvrdnje iz izveštaja švajcarskog političara i izvestioca Saveta Evrope Dika Martija da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, uključujući njega, navodno ubijali srpske zarobljenike 1990-tih i prodavali njihove organe.

Dvanaestočlana porodica Savić iz Zebinca kod Novog Brda živi u izuzetno teškim uslovima. Jedanaestogodišnja Jelena, jedno od devetoro dece Ljubisava i Gospave Savić, boluje od epilepsije.

Lider najveće opozicione partije, Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa je zatražio da se povodom najavljenih razgovora o političkim pitanjima između Kosova i Srbije organizuje referendum na kojem bi se građani izjasnili da li su za ili protiv tih razgovora.

Udžbenici koje je pre nedelju dana zaplenila Carina Kosova, a koji su namenjeni za predškolce i učenike nižih razreda osnovnih škola na centralnom Kosovu dopremljeni su juče u Gračanicu.

Razgovore na političkom nivou između Prištine i Beograda će sa kosovske strane najverovatnije predvoditi premijer Kosova Hašim Tači, pisu danas prištinski dnevnici.

Lokalne vlasti najjužnije kosovske opštine Đeneral Janković odlučile su da joj i zvanično promene naziv u Elez Han, prenosi prištinski list Koha ditore.

Svetska fudbalska federacija (FIFA) odložila je do sledećeg sastanka odluku o tome da li će Kosovu dozvoliti igranje prijateljskih utakmica.

Šef poslaničke grupe i generalni sekretar Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ismet Bećiri izjavio je da njegova stranka nije odustala od zahteva da predsednica Kosova Atifete Jahjaga podnese ostavku, prenose danas kosovski mediji.

Visoki funkcioner bivše SFRJ i prištinski advokat Azem Vlasi izjavio je da bi podela Kosova značila novo cepanje Srbije i gubitak Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Ko god da je izabran za direktora RTK 2 naći će se u “velikom sosu” u narednih šest meseci, mišljenje je Dragane Stanić iz CSD-a. Bojan Teofilović iz CMT-a upozorava da se mišljenje Srpske zajednice i dalje ne čuje i ne poštuje.

Policija Kosova je danas uhapsila jednog od najtraženih kriminalaca na Kosovu, Envera Sekiraču, optuženog i za podstrekavanje na ubistvo pripadnika Specijalnih jedinica Policije Kosova Triumfa Rize pre sedam godina.

Pravi je trenutak za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i primenu postignutih sporazuma dve strane, izjavio je poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan.

Agencija za borbu protiv korupcije Kosova podnela je krivičnu prijavu protiv potpredsednika Vlade Kosova Bedžeta Pacolija zbog korupcije, piše “Koha ditore”.

Srednjoškolci iz Donje Brnjice sa mesec dana zakašnjenja krenuli su danas u školu jer im je obezbeđen prevoz do Gračanice i okolnih sela, gde oni pohađaju nastavu, saznaje KIM radio.

Sjedinjene Američke Države ne traže i ne očekuju da Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije, rečeno je na sastanku predsednika Srbije Tomislava Nikolića i zamenika američkog državnog sekretara Nikolasa Bernsa.