Месец: januar 2013.

Rano jutros, KFOR je uklonio barikade na putu u blizini Rudara sa ciljem da se omogući sloboda kretanja ne samo pripadnicima KFOR-a već i predstavnicima međuanrodne organizacije i celokupnom stanocvništvu.

Nakon skrnavljenja 35 nadgrobnih spomenika na pravoslavnim grobljima u Klokotu i Vitini i rušenja spomenika borcima NOB-a u centru Vitine, iz opštine Kikinda upućeno je pismo podrške predsedniku i žiteljima opštine Vitina.

U severnom delu Kosovske Mitrovice održan je miting “Stop briselskim obnamana i prevarama”, koji su  organizovali predsednici lokalnih samouprava sa severa Kosova.

Osam nadgrobnih spomenika porušeno je na srpskom pravoslavnom groblju u Vitini, potvrđeno je Klokot radiju iz Policije Kosova. Ovo su novi podaci o skrnavljenju, dok u policiji tvrde da su spomenici porušeni pre desetak dana.

Premijer Kosova Hašim Tači obavestio je kosovsku predsednicu Atifete Jahjagu o procesu dijaloga koji u Briselu vode Beograd i Priština.

Potesti protiv odluke Vrhovnog suda Kosova o potvrdi imovinskih prava manastiru Visoki Dečani, nastavljeni su i prethodnih dana, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin dolazi danas na Kosovo, potvrđeno je KIM radiju u Kancelariji za KiM.

Deo petočlane porodice Micić iz Gračanice čini i petogodišnja Anastasija koja boluje od teškog oblika mikrocefalije dok u četvoročlanoj porodici Ivić raste 13-to godišnja devojčica obolela od cerebralne paralize. Ovo su samo neke od porodica na centralnom Kosovu koje imaju decu sa posebnim potrebama, a kojima je neophodna svaka vrsta pomoći.

Za danas je u Kosovskoj Mitrovici zakazan veliki miting na kome će čelnici lokalnih samouprava sa severa Kosova poručiti da su protiv sporazuma postigutih u Briselu.

Bezbednost, sa posebnim naglaskom na stanje nakon poslednjih incidenata u kojima je oskrnavljeno oko 150 spomenika, bila je teme razgovora zamenika premijera Kosova, Slobodana Petrovića i generalnog direktora Kosovske policije, Špenda Madžunija.