Месец: jul 2013.

Sudsko veće sastavljeno od Euleksovih sudija u Višem sudu Kosovskoj Mitrovici odlučilo je danas da odredi pritvor do 30 dana Žarku Veselinoviću, dok je Slobodan Repić pušten iz policijskog pritvora na slobodu.

Zapadne diplomate ulažu napore da reše situaciju oko Zakona o amnestiji, piše danas prištinski dnevnik Tribuna pozivajući se na neimenovane zvaničnike u Prištini, koji tvrde da postoji mogućnost da je prekršen Ustav Kosova.

Crna Gora planira da do kraja godine otvori ambasadu u Prištini, na čelu sa stalnim otpravnikom poslova, kaže potpredsednik Vlade i šef diplomarije Igor Lukšić.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izrazio je zabrinutost zbog hapšenja Srba na severu Kosova.

Dvojici kosovskih Srba koje je Euleks uhapsio u Rudaru kod Zvečana određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati. Zbog hapšenja sunarodnika Srbi nastavili blokadu magistralnog puta Priština – Raška.

Član privremenog organa srpske opštine Klina u Metohiji Božidar Šarković rekao je da su nepoznati počinioci Srbima povratnicima u selo Dolac ukrali 1,2 tone tek požnjevene pšenice.

EULEKS na severu Kosova uhapsio dve osobe osumnjičene za pokušaj ubistva. Srpski mediji prenose da je uhapšen Žarko Veselinović.

Protest radnika koji ostvaruju pravo na privremenu novčanu naknadu (minimalac) biće održan sutra u 10 časova ispred prostorija Kosovskog okruga u Gračanici.

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič rekla je da će države članice EU “u tesnoj saradnji” sa vlastima Kosova” odlučiti o produženju mandata EULEKS-a na Kosovu, i to na temelju zajedničke ocene situacije i potreba Kosova.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun je u redovnom tromesečnom izveštaju o situaciji na Kosovu pozvao vlasti u Srbiji i na Kosovu da učine napor kako bi se utvrdila sudbina nestalih osoba i odgovorilo na sve tvrdnje o ratnim zločinima.

Direktor policije Milorad Veljović, koji je danas obišao policijske službenike u kopnenoj zoni bezbednosti na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom poručio je da je u kopnenoj zoni stanje stabilno i da situaciju sve službe u potpunosti kontrolišu.