Месец: januar 2017.

Kosovska policija nije pronašla ništa sumnjivo u vozilu begradskih tablica, zaplenjenom ispred hotela “Grand” u centru Prištine, saopšteno je iz Kosovske policije.

Sve manjinske zajednice na Kosovu dele slične nevolje, od kojih je nezaposlenost najveća. Obrazovanje je problem kod Roma, Goranaca i Bošnjaka, zaključili su članovi Savetodavnog veća za zajednice.

Građani Kosovske Mitrovice smatraju da bi nasilno rušenje zida koji se nalazi u blizini glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici moglo da podigne tenzije u gradu i prouzrokuje destabilizaciju prilika na severu Kosova.

Posle pauze od skoro jedne godine, Beograd i Priština sastaće se sutra na najvišem političkom nivou po drugi put u samo nedelju dana, čime se potvrđene ranije najave da će biti intenziviran dijalog na najvišem nivou, uz lično učešće visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je u Beogradu da dva naroda vezuju tradicija, istorija, kultura i duhovne veze i da će Grčka biti stabilna u stavu oko Kosova.

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je danas da se nada da će rešenje u vezi sa zidom u severnom delu Kosovske Mitrovice biti pronađeno u najkraćem mogućem roku. 

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je da sa prištinskom delegacijom nije došlo ni do kakvog dogovora u vezi sa potpornim zidom u ovom gradu na čijem rušenju insistiraju politički predstavnici kosovskih Albanaca.

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestiteljka EP za Kosovo Ulrike Lunaček izjavila je  da se normalizacija odnosa između Beograda i Prištine ne može postići za jedan dan, da se neuspesi mogu očekivati, ali da se mora ambiciozno nastaviti dalje.