Месец: avgust 2017.

Rok koji je ustanovljen u Briselu za finalizaciju procesa integracije pravosuđa je veoma kratak, smatra sudija Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Jelena Krivokapić. Ni advokat Dejan A. Vasić nije siguran da je potpuna primena sporazuma moguća do 17. oktobra.

U institucijama i javnim preduzećima Srbije na severu Kosova ima oko 12.100 zaposlenih, što sa članovima porodica iznosi oko 40.000 ljudi ili 80 odsto stanovništva te četiri opštine, pokazali su podaci istraživanja Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER).

Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, danas su na sastanku u Briselu dogovorili implementaciju sporazuma o pravosuđu, što podrazumeva integraciju sudija i tužilaca u kosovski pravosudni sistem, saopštila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da su danas otvoreni razgovori o dugoročnijim odnosima Srba i Albanaca.

Predsednik Kosova Hašim Tači, dočekao je danas američkog senatora Rona Džonsona. Teme razgovora su bile formiranje nove vlade, dijalog između Kosova i Srbije, kao i transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič najavila je da će predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači sutra u Briselu razmeniti mišljenja o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa, imajući u vidu dogovor iz jula, o početku priprema “nove faze dijaloga”.

“Određivanjem pritvora od 30 dana Bogdanu Mitroviću, koji je u ponedeljak uhapšen u Mušutištu kod Suve Reke, pokrajinsko pravosuđe priključilo se kampanji zastrašivanja srpskog naroda, i još jednom potvrdilo da nije spremno i doraslo da samostalno deli pravdu”, navodi Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

“Nema političke volje za rešavanjem sudbine nestalih”, zaključak je protestnog skupa u Gračanici, održanog povodom Međunarodnog dana nestalih. Upućen je apel institucijama da preduzmu sve neophodne mere kako bi sudbina ovih lica bila što pre rasvetljena.

Sud u Prizrenu odredio 30 dana pritvora Bogdanu Mitroviću koji je pre dva dana uhapšen u Suvoj Reci pri obilasku porodične kuće. Mitrović će biti u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je za “Blic” da je posao ove generacije političara da učini sve što može da zajedno sa Albancima reši pitanje Kosova.