Месец: februar 2018.

„Dijalog Beograda i Prištine je od izuzetne važnosti ali se Zajednica srpskih opština mora formirati u što skorijem periodu“, preneo je Dalibor Jevtić predstavnicima „evropske trojke“ koja boravi u Prištini.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić potpisaće sutra sa generalnim direktorom preduzezća „Energoprojekt Holding“ Stojanom Čolakovim i generalnim direktorom Građevinskog preduzeća „Napred“ Dobroslavom Bojovićem, ugovore o donaciji za izgradnju tri kuće za porodice iz opština Orahovac, Lipljan i Vitina.

“Važno je da Skupština Kosova uskoro ratifikuje Sporazum o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, jer je to važan korak za liberalizaciju viza”, poručio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u Prištini. Kosovski predsednik očekuje da će se to desiti uskoro.

Jedan od pokretača inicijative za povlačenje priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova od strane Češke Republike, poslanik Jaroslav Foldina poručio je da je cilj te inicijative da se ukaže da je to proglašenje bilo protivno međunarodnom pravu.

Zasedanje Skupštine Kosova u vezi sa ratifikacijom Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom počelo je sa zakašnjenjem. Na početku sednice, Kadri Veselji je naveo da u sali ima ukupno 67 poslanika.

Sednica Skupštine Kosova na kojoj bi iz trećeg pokušaja poslanici razmatrali i eventualno usvojili nacrt Zakona za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom kasni i nije izvesno da će se održati.

Crnogorski minstar odbrane Predrag Bošković saopštio je da će Crna Gora po prvi poslati dva oficira u misiju KFOR-a na Kosovu.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković-Ivić zatražila je “da se država hitno razvede od kriminala koji je na Kosovu zamenio srpske institucije”.

Regulisati infrastrukturne probleme u elektromreži (zastarela brojila zameniti novim, uvesti brojila u domaćinstvima koja ih ne poseduju, odnosno legalizovati ilegalne priključke), jedna je od preporuka studije „Mrak i tišina nakon Briselskog sporazuma“ koja je predstavljena danas u prostorijama EU info centra u Severnoj Mitrovici.

Priština treba da se navikne da u svetu postoje one koji misle da je odluka o priznavanju Kosova bila pogrešna, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komentarišući izjavu Bedžeta Pacolija da Dačić navodno nudi oružje u zamenu za povlačenje odluke o priznanju nezavisnosti Kosova.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, izjavio je da je optimista pred sutrašnju sednicu parlamenta, na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti razmatranje nacrta zakona za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.