Месец: mart 2018.

“Prema mišljenju Obaveštajne agencije Kosova, razlog deportacije šestorice turskih državljanja taj što su doveli u rizik nacionalnu bezbednost”, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači.

Kancelarija za KiM je angažovala tim stručnjaka kako bi se rešio problem vodosnabdevanja Pećke patrijaršije, objavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je protiv stanja zamrznutog konflikta po pitanju Kosova i Metohije, jer ta, naizgled realnija opcija, Srbiji ostavlja sve manje prostora za zaštitu svog suvereniteta u pokrajini. Ističe da će se ubuduće razgovori nastavljati tek kada se ispuni dogovoreno.

Jedan od povređenih u napadu kosovske policije na Srbe u Kosovskoj Mitrovici, ministar u ostavci Nenad Rikalo, pušten je na kućno lečenje posle nekoliko dana provedenih u bolnici i sada se dobro oseća.

Nedelju dana nakon incidenta u Kosovskoj Mitrovici, “laži Prištine su pale u vodu”, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić povodom izjave generalnog sekretara Alijanse za novo Kosovo Rahima Pacolija da je Tači još u petak, 23. marta, isplanirao njegovo hapšenje.

“Srbija će učiniti sve što je moguće da sačuva Kosovo i svoje prisustvo u toj pokrajini, a s tim u vezi posebno se nada pomoći Rusije i Ruske pravoslavne crkve”, poručio je patrijarh srpski Irinej. On je istakao da je “Srbija bez Kosova kao čovek bez srca”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemački ambasador Aksel Ditman saglasili su se da je, posle ovonedeljnih događaja u Kosvskoj Mitrovici, važno pokušati da se smanji napetost i postojeće stanje razreši mirnim putem u korist očuvanja mira i stabilnosti.

Fratini takođe ocenjuje za Tanjug da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini treba da vodi računa o tome da obaveze budu ispunjene, a ne samo da ponavlja da je neophodan dijalog.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj zatražio je ostavke ministra unutrašnjih poslova Fljamura Stefaja i šefa tajne službe Dritona Gašija, zbog kontroverznog hapšenja i izručenja šestorice navodnih “gulenista” Turskoj.

RTS javlja da je Srpska lista sa svoja tri ministra izašla iz kosovske vlade, ne navodeći da li to znači i ostake. Istovremeno Srpska je podnela tužbu Policijskom inspektoratu u Prištini zbog brutalne akcije specijalne jedinice na severu Kosova.

Predsednik PDS-a Nenad Rašić i analitičar Fatmir Šeholi ne veruju da će ministri i potpredsednik vlade iz Srpske liste podneti ostavke u Vladi Kosova zbog hapšenja Marka Đurića. Dvojica sagovornika u emisiji “Dogovor!?” rekla su da bi samostalno formiranje ZSO bilo opasno i protivustavno.