Месец: maj 2018.

Fondacija “Simonida” i Sterijino pozorje organizovali su u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu promociju zbornika “Dušan Kovačević: ideologija, čovek, drama” koji je izdao Dom kulture “Gračanica”, u okviru pratećeg programa 63. Sterijinog pozorja.

Grupa Albanaca juče je kod sela Žač, nedaleko od Kline, presrela lokalnog sveštenika oca Stevana Markovića koji se sa svojom porodicom vraćao sa službe u Pećkoj Patrijaršiji.

Srbi koji su nakon ratnih sukoba ostali da žive u Starom Gracku svakodnevno se suočavaju sa povokacijama albanskih mladića koji žive u tom selu, kaže za RTV Kim meštanka Gorica Matović čiji su članovi porodice povređeni u sinoćnjem incidentu.

Ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića nije iznenadila vest o ukidanju rominga između Kosova i Albanije jer, kako kaže, to nije ništa novo, već nešto što se dešava više decenija i vekova – želja za uspostavljanjem “Velike Albanije”. Ističe da je obaveza međunarodne zajednice da garantuje bezbednost na KiM.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić istakao je, povodom brojnih incidenata nad srpskim narodnom u južnoj srpskoj pokrajini, da je poslednji trenutak da međunarodna zajednica ispuni svoje obaveze i zaštiti nedužnu nejač od sistematskog nasilja.

U selu Novake na KiM, napadnuta je ambulanta Zdravstvenog centra Prizren i tom prilikom su razvaljena vrata, a veći deo dokumentacije uništen, navodi dr Ljubiša Nedeljković, direktor tog zdravstvenog centra.

Osnovni sud u Prištini oslobodio je pritvora Dejana Slavića, osumnjičenog da je u selu Kruševac kod Obilića počinio ratni zločin tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, izjavio je advokat Nebojša Vlajić.

Nаpаd nа stаnovnike selа Stаro Grаcko, među kojimа su povređenа i decа, čаk i bebа stаrа pet mesecа, je “gnusаn nаpаd koji zаhtevа nаjstrožiju osudu”, saopštila je srpska lista.

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je u Beču da ishod dijaloga o Kosovu treba da bude povoljan za obe strane i dodao da je Priština “spremna za dijalog i kompromis”.

Potpredsednik Vlade i ministar za zajedice i povratak Dalibor Jevtić je kazao da je večerašnji incident u selu Staro Gracko kada su napadnuta deca opasna provokacija.