Месец: jun 2018.

Dvodnevni muzički festival “Vulkan Music Fest”, biće održan večeras i sutra na stadionu u Žitkovcu kod Zvečana.

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi kazao je sinoć na proslavi 242. godišnjice od nezavisnosti te zemlje da Kosovo ove godine mora prevazići sve razlike sa Srbijom i pregovarati o finalnom sporazumu u okviru dijaloga.

Srpski nacionalni forum kritikovao je vlast u Beogradu zbog, kako navode, napada na poslanika u Skupštini Srbije Slavišu Ristića. Napadi su, navode, orkestrirani iz vladajućih krugova u Beogradu.

Kosovski predsednik Hašim Tači je informisao članove vladinog kabineta o razgovorima  Beograda i Prištine koji su vođeni u Briselu 24. juna.

Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu biće formirana prema kosovskom ustavu i neće imati izvršnu moć, stav je Brisela koji je tokom poslednje runde dijaloga na tehničkom niivou saopšten prištinskoj delegaciji, piše prištinska Koha.

Važno je da pravni okvir u kojem deluje Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ostane nepromenjen, kao i procedure za akreditaciju fakulteta, poručili su dekani sa ovog Univerziteta na sastanku sa predstavnicima Upravljačkog tima za formiranje ZSO.

“SAD žele da ohrabre i Beograd i Prištinu da dođu do kompromisa za pitanje KiM”, izjavio je ambasador SAD Kajl Skot i naveo da Sjedinjene Države ovu godinu vide kao ključnu za rešavanje tog pitanje, posebno ako hoćemo da vidimo naredak Srbije u evropskoj integraciji.

Reč „kompromis“ nesumnjivo obeležava finiš dijaloga Beograda i Prištine. Ostaje nejasno šta taj pojam u ovom slučaju podrazumeva.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo podržava intenziviranje dijaloga između Beograda i Prištine i napore srpskog rukovodstva, navedeno je u saopštenju Ambasade Italije.

Predsednik Kosova Hašim Tači, ponovo je pozvao sve albanske političke partije i predstavike civilnog društva da se angažuju u dijalogu sa Beogradom, a radi postizanja konsenzusa o okončanju tog procesa, jer ako se to ne dogodi Kosovo bi, kako je rekao, moglo postati druga Palestina.

Prištinski Univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas slavi svoj dan. Svečanoj akademiji Univerziteta prisustvovali su i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.