Месец: septembar 2018.

Kosovski predsednik Hašim Tači je rekao da je njegova poseta Gazivodama protekla bez incidenata, ne objašnjavajući zbog čega je imao pratnju velikog broja pripadnika specijalne policije.

Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković, ocenio je danas, da je neko iz Prištine “na našu ispruženu ruku poslao duge cevi”, te da su u razgovoru sa građanima uspeli da spuste tenzije. On se nada da više neće biti incidentnih situacija, poput one jučerašnje.

“Srbija je na upad specijalaca kosovske policije na sever KiM reagovala odmereno, mirno i staloženo, ali je jasno upozorila da neće tolerisati nasilje nad Srbima”, rekao je predsednik Aleksandar Vučić tokom vanrednog obraćanja javnosti. 

Partija Kosovskih Srba osuđuje akcije koje imaju za cilj da, kako navode, isprovociraju lokalno stanovništvo i unesu nemir i nespokoj među Srbima na Kosovu, poput one današnje u Zubinom Potoku.

U Zubinom Potoku građani blokirali magistralni put Ribariće-Kosovska Mitrovica ka administrativnom prelazu Brnjak i organizovali miran protest.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović izjavio je da će, ako predsednik Kosova Hašim Tači sledeći put dođe nenajavljen na Sever Kosova i Metohije “moći da uđe”, ali da mu obećava “da sigurno neće moći da izađe”.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je održao i drugu vanrednu konferenciju za medije povodom slučaja “Gazivode“.

Zamenik komadanta kosovske policije za sever Besim Hoti odbacuje tvrdnje zvaničnika Srbije o zauzimanju Gazivoda i hapšenjima na tom području, te navodi da su oni tamo zbog “jedne posete”.

Predsednik Kosova Hašim Tači nalazi se u poseti severu Kosova. U pratnji specijalaca, Tači je danas obišao Brnjak i Gazivode.

Nekoliko desetina kosovskih specijalaca upalo je u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku, rekli su za RTS predstavnici lokalnih vlasti.  Zbog toga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti, saznaje B92.