Месец: maj 2019.

Osnovni sud u Prištini upravo je odredio jednomesečni pritvor za 30-oro policijskih službenika i civila uhapšenih 28. maja u akciji Kosovske policije sprovedenoj u četiri opštine na Severu Kosova, ali i u tri opštine na jugu. Oni se sumnjiče za organizovanje kriminalne grupe, zloupotrebu službenog položaja, podmićivanje i krijumčarenje robe.

Lejn Darnel Bal izjavila je da su SAD pozdravile akciju kosovske policije koja je rezultirala hapšenjem desetine službenika osumnjičenih za krijumčarenje.

Srbi i Albanci iz Goraždevca i okolnih sela i danas su nastavili sa protestima. Već četvrti dan zaredom oni su se okupili ispred firme “Svis” kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog, kako tvrde, odlaganja “opasnih hemijskih materija”.

Sedamnaest novinarki je nedavno u Budvi radilo na utvrđivanju zajedničke izjave o tome kako vide svoj položaj i važnost svoje profesije, odnosno šta je to što se može uraditi bolje kako bi se novinarska profesija unapredila.

Apsolutno sam šokiran činjenicom da EU nije reagovala na izjavu Hašima Tačija da Priština neće sprovoditi u delo što je potpisala u Briselu, to jest formiranje Zajednice srpskih opština, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je na Vojno-medicinskoj akademiji Mihaila Krasnosčekova, ruskog pripadnika UNMIK-a koji je povređen u akciji kosovske policije na severu Kosova.

Posle upada kosovskih specijalaca na Sever Kosova, srpska vojska i policija i dalje su u stanju pune borbene gotovosti. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je za RTS da će to stanje trajati dokle god bude procenjeno da je to potrebno.

U prepunoj sali Doma kulture u Gracanici premijerno je izvedena lutkarska predstava “Guliver u zemlji lutaka”. Lutke, kostimi, boje i taktovi muzike, učinili su da ova predstava bude zanimljiva i interesantna deci koja su je pažljivo pratila, a u trenucima bila i deo nje.

Natalija Apostolova predala je Hašimu Tačiju izveštaj Evropske Komije o napretku. Kosovski predsednik je razočaran što se u izveštaju najviše pažnje posvećuje taksama na robu iz Srbije i BiH.