Месец: avgust 2019.

Za novog ambasadora Velike Britanije na Kosovu imenovan je Nikolas Abot, saopštio je odlazeći ambasador Rori O’Konel, koji danas završava svoj višegodišnji mandat na ovoj poziciji.

Odlazeći premijer Kosova Ramuš Haradinaj prvi put je priznao da je bio primoran da podnese ostavku zbog međunarodnog pritiska u vezi sa ukidanjem taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, prenosi prištinska Gazeta ekspres.

“Predstojeći izbori su presudna prilika za građane Kosova da odluče o smeru u kom će zemlja ići. Građani Kosova zaslužuju obećanje o mirnoj i  prosperitetnoj budućnosti, a takva budućnost jedino može da se obezbedi voljom kosovskog naroda izraženoj putem glasova na izborima”, poručuju u zajedničkom saopštenju ambasadori Kvinte.

Aktuelna svetska šampionka u kik-boksu, Mitrovčanka Natalija Savić – Čupka, osvojila je zlato na Evropskom juniorskom prvenstvu u Mađarskoj, u kategoriji mlađe juniorke 60+ kg. “Preponosan sam na svoju takmičarku i neizmerno srećan, najsrećniji čovek u Mitrovici danas” – kaže za Kontakt Plus Čupkin trener Marko Božović.

Novu koaliciju koju čine predstavnici Srba na Kosovu napustio je Branislav Marković uz obrazloženje da je “pokrenut postupak prijema SLS u novoosnovanu koaliciju”. Nenad Rašić, takođe član koalicije kaže da je Marković istupio nakon što mu je sapšteno da “njegovi kapaciteti nisu dovoljni”.

Dvadeset godina nakon ratnih sukoba na Kosovu, još uvek se ne zna sudbina nestalih 1653 lica, Srba, Albanca i drugih nacionalnosti. Za političare i deo javnosti oni su postali samo broj, bez imena i prezimena. Za porodice oni su kamen na srcu, tuga i čežnja s kojom leže i ustaju. Njihova sećanja na najmilije i trenutke nestanka opisana su u knjizi koja je predstavljena u Prištini povodom Međunarodnog dana nestalih.

Povodom međunarodnog dana kidnapovanih i nestalih osoba u Gračanici je održan protestni skup, sa kog je upućen apel nadležnim institucijama da preuzmu odgovornost i konkretne mere kako bi porodice pronašle najmilije.

Komesar za pristupne pregovore Johanes Han poručio je u Helsinkiju da je pozitivan ishod dijaloga Beograda i Prištine ključan za evropsku perspektivu celog regiona Zapadnog Balkana.

Američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, razgovarao je sa predsednicom CIK i članovima komisije izrazivši im podršku u organizovanju prevremenih izbora.

Direktor Кancelarije za КiM Marko Đurić sastao se sa šefom misije OEBS-a u Prištini Janom Bratuom sa kojim je razgovarao o predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima i političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

Četiri bebe rođene su juče, na Veliku Gospojinu, u porodilištu u Pasjanu. Sve su devojčice i sve se osećaju dobro, kao i njihove majke: Adrijana Stanković iz Šilova, Sanja Vasić iz Zebinca, Marija Stojanović iz Gušterice u Dragana Denić iz Straže.