Месец: februar 2020.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je najava kosovskog premijera Aljbina Kurtija o delimičnom ukidanju taksi, uz uslovljavanje Srbije da prestane sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova, još jedna prevara prištinskih vlasti i pokušaj da se izbegnu obaveze koje je Priština preuzela iz Briselskog sporazuma.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući u dnevniku RTS-a je izjavio, da je velika čast za Srbiju što će učestvovati na skupu američko-izraelskog komiteta za javne poslove u Vašingtonu. Glavna tema, kako je rekao, biće Kosovo. Po povratku iz Vašingtona, raspisaću izbore 4. marta, poručio je Vučić.

Na dan ubistva Olivera Ivanovića, 16. januara 2018. oko sedam sati ujutro, dva automobila, jedan iza drugog, bila su parkirana ispred zgrade u kojoj je živeo Ivanović, zatim su kružili oko nje, a potom su ga pratili. Iz prvog vozila – “opel astre” Ivanović je sat vremena kasnije ubijen, dok drugi – “pežo” svetle boje nikada nije pronađen, niti je otkriveno ko je njegov vlasnik.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je američki izaslanik za dijalog Ričard Grenel u pravu i da je najava iz Prištine o delimičnom ukidanju taksi na robu iz Srbije i BiH “pokušaj prevare”.

Najavu kosovskog premijera da će od 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Ramuš Tahiri vidi kao dobru jer „pokazuje da je odustao od dosadašnje tvrdoglave politike Kosova“. Dušan Janjić je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da predstoji period ozbiljnih političkih rasprava na Kosovu.

Najveći problemi u opštini Gračnica su ekonomski i ekološki. Na kvalitet života stanovništva utiču i drugi problemi, ali nezaposlenost i zagađenost reke Gračanke trenutno najviše, kaže potpredsenik opštine Saša Danić. Nezaposlenost muči i građane Lipljana, ističe direktorka Odeljenja za urbanizam u Opštini Lipljan Emina Redžić.

Predsednica parlamenta Vjosa Osmani izjavila je da će danas sa premijerom Kurtijem razgovarati o njegovoj odluci da delimično ukine taksu na srpsku robu, navodeći da bi razlike koje imaju mogle da budu prevaziđene na današnjem sastanku, prenosi Ljajmi.

“Imamo dosta klubova, imamo mladih boksera, samo treba raditi sa njima, organizovati takmičenja i turnire, jer bez toga nema ni rezultata, ne samo kod nas, već svuda”, rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTK2 generalni sekretar bokserske federacije Kosova i jedan od najboljih boksera bivše Jugoslavije Mehmet Bogujevci.

Istaknuti britanski novinar i poznavalac prilika na Kosovu Tim Džuda zapitao se šta je sledeće po pitanju Kosova, nakon što se, kako ističe Aljbin Kurti usprotivio američkom izaslaniku Ričardu Grenelu.

Evropska unija pozdravila je najavu kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, da će Kosovo delimično i uslovno ukinuti takse na robu iz Srbije i BiH, uz ocenu da je to prvi korak i da očekuju više detalja.

Tokom višednevnog boravka u SAD-u, predsednik Kosova Hašim Tači susreo se u Beloj kući sa Robertom O’Brajanom, savetnikom američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost.

Narodno pozorište u Prištini, sa sedištem u Gračanici, ruši sve granice i rekorde. Premijere, gostovanja, dokumentarni film o sedam decenija postojanja…