Месец: april 2020.

Na Kosovu je potvrđeno sedam novih slučajeva koronavirusa, saopštio je noćas Nacionalni institut za javno zdravlje. Navedeno je takođe da je izlečeno još 22. Ukupan broj obolelih od početka epidemije je 806.

Lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli stigao je letom iz Tirane na aerodrom u Prištini, a zatim je otišao svojoj kući. Kaže da je bio negativan na testu za koronavirus i da ne traži nikakve privilegije.

Pokret Samoopredeljenje je podneo žalbu Ustavnom sudu na odluku Hašima Tačija da mandat za formiranje nove vlade dodeli Avdulahu Hotiju iz Demokratskog saveza Кosova, javlja Gračanica online.

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova, uručila je danas prvi deo pomoći vredne 5 miliona evra za suzbijanje Kovida 19 na Kosovu. Pomoć je primio Arben Vitija, kosovski ministar zdravlja, navedeno je u saopštenju Kancelarije EU.

Na Kosovu će od 4. maja stupiti na snagu nove mere funkcionisanja tokom pandemije koronavirusom, kazao je na današnjoj konferenciiji za novinare ministar zdravlja Arben Vitia.

Prema zvaničnim podacima Policije Kosova, tokom marta ove godine prijavljeno je 169 slučajeva porodičnog nasilja, što je za 36% više nego u martu prošle godine, kada su prijavljena 124 slučaja. Ombudsman poziva institucije Kosova da spreče, reše slučajeve nasilja i kazne nasilnike.

U poslednja 24 časa u Srbiji je od koronavirusa preminulo još šest osoba, što je ukupan broj žrtava povećalo na 179. Preminule su dve osobe muškog i četiri osobe ženskog pola, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Oko 70 sadnica četinara i preko 500 sadnica sezonskog cveća biće posađeno u dvorištima osnovnih škola u okviru projekta „Čist vazduh Gračanice“ koji sprovodi EU preko Omladinskog saveta, a u saradnji sa opštinom Gračanica.

Spisak koji su predstavnici KEK-a doneli meštanima Kuzmina, kako bi im bila isplaćena nadoknada za materijanu štetu pričinjenu tokom iskopavanja njihovih obradivih parcela, bio je nepotpun, “jer na njemu nisu bila sva oštećena lica”, kazala je za RTV Kim meštanka i advokatica Jovana Filipović. Iz KEK-a su nam rekli da je njihova ekipa na terenu, te da će spisak biti dopunjen.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave Kosova poziva sve građane da nastave da poštuju odluku Ministarstva zdravlja o ograničenom kretanju tokom 1. maja, kako bi se sprečila i suzbila pandemija koronavirusa, navodi se u saopštenju.

Sinoć je u Gračanici došlo do požara. Izgorela je krovna konstrukcija na kući porodice Đorić, a zahvaćen je i deo unutrašnjosti. Domaćina, Marka Đorića smo danas zatekeli kako sa komšijama uklanja izgorele delove. „Šteta je prilično velika, ali ću kuću obnoviti sam, kao što sam je i napravio“, kazao je Đorić.

Trenutna “status kvo” situacija u kojoj se nalaze pregovori Beograda i Prištine su nepodnošljivi, smatra visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel. On dodaje da je potrebno nastaviti pregovore dve strane što je pre moguće.

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je i tokom poslednjeg odlaska i povratka iz Albanije koristio istu proceduru kao i ranije, pozivajući Aljbina Kurtija i njegove saradnike da ne stvaraju konfuziju i ne prete političarima i poslanicima.

Nakon izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija priliku da formira novu ima DSK, pa politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri smatra da će se to dogoditi uskoro i da će nova vlada, kao i prethodna, imati 15 ministarstava. Njegov kolega iz Beograda Milivoje Mihajlović ističe da će se, nakon izbora nove vlade, vlast vratiti u ruke Hašima Tačija.

Fond Ujedinjenih nacija za stanovništvo (UNFPA) i UN Women isporučili su higijenske pakete, odeću, posteljinu, peškire i druge predmete privremenim karantinskim ustanovama za slučajeve rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici. “Kako se nasilje u porodici povećava, neophodno je da usluge skloništa ostanu funkcionalne i dostupne svima”, saopštile su ove organizacije.

U Gračanici je gorela kuća Marka Đorića. Celokupan krov je izgoreo, a vatrogasci i komsije su pola sata pre ponoći uspeli da ugase vatru, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta.