Месец: jun 2020.

Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu je registrovano 79 novih slučajeva koronavirusa. Takođe, saopšteno je i da je 71 pacijent izlečen.

Specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel poručio je da je “dobrodošla vest” da se pitanje vizne libaralizacije za Prištinu stavi na dnevni red tokom nemačkog predsedavanja EU.

Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se danas sa ambasadorkom Francuske na Kosovu Mari-Kristin Butel sa kojom je razgovarao o aktuelnim pitanjima i načinima unapređenja saradnje u oblasti javne uprave, saopšteno je iz MALS-a.

U poslednja 24 časa u Srbiji su tri osobe preminule od posledica koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Zvanično, ukupan broj preminulih je 277, navodi se na sajtu covid19.rs. Virus je registrovan još kod 276 osoba, na respiratorima su 42 lica.

Uprkos povećanom broju zaraženih u srpskim sredinama na Kosovu poslednjih dana, život na centralnom Kosovu se, na prvi pogled, odvija uobičajenim ritmom. Kafići su puni, a deluje da su na oprezu samo stariji građani.

U Briselu kažu da su “primili k znanju” najavu predsednika Kosova Hašima Tačija da će ostati na dužnosti do potvrđivanja optužnice i ponavljaju da je na Prištini da odluči ko će je predstavljati u nastavku dijaloga sa Beogradom.

Nedostupnost sagovornika iz zdravstvenih ustanova, problem sa prevodom na srpski jezik i nedostatak fondova za projektno finaniranje, glavni su problemi mnogih srpskih medija na Kosovu, tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa. Kako se mediji suočavaju sa ovim, ali i ostalim problemima i koja je uloga i značaj medija tokom pandemije, istraživale su kolege iz Medija centra u Čaglavici.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da iza Specijalnog suda u Hagu stoji velika sila i da Kosovo teško može da interveniše u ovom trenutku, prenosi Gazeta Ekspress.

Bruto domaći proizvod (BDP) Istanbula veći je od onog u Albaniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori zajedno, objavio je na Tviteru Soner Čagaptaj, direktor turskog istraživačkog programa Instituta za politiku Bliskog istoka u Vašingtonu.

Članica Evropskog parlamenta i stalni izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon-Taubadel (Zeleni/EFA) poslala je pismo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i ministru unutrašnjih poslova Horstu Zehoferu, pozivajući ih da liberalizaciju viza za Kosovo uvrste u dnevni red Saveta Evropske unije za vreme nemačkog predsedavanja, koje počinje 1. jula. Pismo su potpisala 32 poslanika.

Premijer Kosova Avdulah Hoti upozorio je na mogućnost vraćanja karantina u sredine sa velikim brojem zaraženih korona virusom, između ostalog i jer je “Klinika za zarazne bolesti pretrpana”.

Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu su kovidom-19 zaražena još 122 lica, pa ukupan broj inficiranih od početka epidemije iznosi 2.799. Takođe, danas je izlečen 81 pacijent.