Месец: jul 2020.

U poslednja 24 sata na teritoriji opštine Gračanica registrovana su četiri novoobolela od Кovida 19, pa je zvanično ukupan broj pozitivnih slučajeva sada 62, saopšteno je iz Кriznog štaba opštine Gračanica.

U poslednja 24 časa u Srbiji je zvanično još osam osoba preminulo od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 573. Preminulo je pet osoba muškog pola prosečne starosti 79 godina i tri osobe ženskog pola prosečne starosti 81 godina, saopštila je na konferenciji za novinare direktorka “Batuta” Verica Jovanović.

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica izdvojio je iz lokalnog budžeta milion dinara za nabavku sredstava za zaštitu i održavanje higijene na odeljenjima mitrovičkog Kliničko bolničkog centra, a u cilju pomoći zaposlenima u borbi protiv kovid – 19, saopštili su iz Privremenog organa ove opštine.

“U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, u poslednja 24 sata, preminula su još dva lica, registrovano je 15 novoobolelih, dok je 16 osoba izlečeno”, saopštio je na današnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević.

Svako rešenje koje bi se rodilo iz briselskog procesa, na koncu će doći na superviziju u Savet bezbednosti, a u tom telu, ono, ako nije stvarni kompromis – nema nikakve šanse da dobije „zeleno svetlo“ svih pet članica najvišeg tela Ujedinjenih nacija, piše u autorskom tekstu politikolog Cvijetin Milivojević.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je na današnjem sastanku zahtevao da Priština prestane da iznosi neistine o sadržini razgovora u Briselu, ali i od predstavnika EU da budu jasniji i transparentniji o tome o čemu se razgovara. Koordinator Prištine za dijalog Skender Hiseni tvrdi da je na sedmočasovnom sastanku razgovarano o elementima sveobuhvatnog sporazuma.

Portparol EU Peter Stano izjavio je da će sveobuhvatni i prvnoobavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine “biti gotov” i “potpisan” onoga trenutka kada se obe strane dogovore o svim otvorenim pitanjima i dogovore da je moguće nastaviti normalizaciju u okviru potpisanog sporazuma.

Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.