Месец: maj 2021.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas sa zamenikom pomoćnog američkog državnog sekretara Metju Palmerom i izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Osmanijeva je na sastanku istakla da dijalog treba da bude završen uzajamnim priznanjem, saopšteno je iz Predsedništva.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da su saradnja i koordinacija između Evropske Unije i Sjedinjenih Američkih Država u procesu dijaloga dobrodošli i neophodni, prenosi Kosova Press.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić kazao je za N1 da je pismo kosovskih lidera Unesku da uklone tri manastira i jednu crkvu sa liste ugroženih spomenika kulture na Kosovu provokacija.

U većinski albanskim sredinama na Kosovu opada broj novih slučajeva kovida-19. U poslednja 24 sata testirano je 2.007 uzoraka, a virus je potvrđen kod 5 osoba, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, obavestila je danas patrijarha srpskog Porfirija da su na radnom sastanku prihvaćene sugestije i predlozi koje je Srpska pravoslavna crkva uputila na Nacrt zakona o kulturnom nasleđu, a u cilju poboljšanja i unapređenja teksta Nacrta zakona, prenosi Tanjug.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić, razgovarali su danas sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Metju Palmerom i ambasadorom SAD u Prištini Filipom Kosnetom, saopšteno je iz ove partije.

Tokom svoje posete Kosovu zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthev Palmer razgovarao je danas sa predstavnicima Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljurimom Abdidžikuom, Ljutfijem Hazirijem i Avdulahom Hotijem. Danas je razgovarao i sa Enverom Hodžajem iz DPK.

Novinar i direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević izabran je u subotu za predsednika Udruženja novinara Srbije (UNS) na Izbornoj skupštini na kojoj je prethodno vođena duga i burna rasprava oko toga da li bi njegovo ime uopšte trebalo da se nađe na glasačkim listićima. Rakočević je osvojio više glasova od svog prethodnika Vladimira Radomirovića, uprkos tome što su glasali i brojni novi članovi Udruženja koji su, prema navodima, u poslednja dva meseca učlanjeni namenski – da bi Radomiroviću osigurali novi mandat.