Месец: jun 2021.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posetiće sutra Prištinu, gde će razgovarati sa prištinskim vlastima i obići će međunarodnu mirovnu misiju na Kosovu.

U poslednja 24 sata u centralnoj Srbiji su od posledica koronavirusa preminule četiri osobe, pa je ukupan broj žrtava povećan na 7.047, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Ristu Jovanoviću iz Podgorice koji je uhapšen u ponedeljak na Gazimestanu. Njegova advokatica Jovana Filipović istakla je da odluka suda nije u skladu sa zakonom.

Previše obećanja i priče da će sa dolaskom nove Vlade na Kosovu u kratkom roku doći do boljitka, ali od toga za prvih 100 dana vladavine Aljbina Kurtija nema ništa, kaže politikolog Ljubomir Stanojković. Sa njim se slaže i novinaraka Violeta Oroši koja smatra da je vlada Kurtija pokazala neefikasnost.

U noći između 28. i 29. juna nepoznati počinioci polomili su i odneli zastavu SPC, koja se vijorila iznad glavnih ulaznih vrata u porti manastira Gračanica. “Direktan napad na veru i preteća poruka vernicima Srpske pravoslavne crkve”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Nakon višednevnog otvorenog maltretiranja i direktnih pretnji upućenih Dragici Gašić, jedinoj povratnici u Đakovici, ona se sada suočava sa novom vrstom pritisaka i problema. Blindirana vrata koja je obezbedila Kancelarija za KiM su zaplenjena, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Pred Osnovnim sudom u Prištini završeno je saslušanje Rista Jovanovića iz Podgorice, koji je uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu, a tereti se za “izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti”.

Premijer Kosova Aljbin Kurti insistira na sporazumu SEFTA, a za Kosovo je neprihvatljiva inicijativa “mini Šengen”, na kojoj su u utorak ponovo insistirali premijeri Albanije i Severne Makedonije i predsednik Srbije, saopštila je Vlada Kosova.

Prema prognozi Hidrometeorološkog intituta danas će na Kosovu biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme. Sutra stiže osveženje.

Ristu Jovanoviću iz Podgorice koji je uhapšen juče na Gazimestanu određeno je zadržavanje od 48 sati. Osumnjičeni se tereti da je počinio krivično delo “izazivanje verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti”, kazala je za RTV Kim advokatica Jovana Filipović.

“Očekujem da se napadi na povratnicu u Đakovici više neće događati. Na Kosovu je moguć multietnički život, pravi primer toga je Prizren. Nadam se da će dve strane tokom nastavka dijaloga podići očekivanja i uskladiti stavove”, poručila je u Prištini izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu (EP) Viola fon Kramon.

Sastanak predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka i kosovskog premijera Aljbina Kurtija predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić vidi kao priliku koja može doprineti pomirenju dva naroda, ali kaže da mu je “nejasna Čankova politička uloga”. Predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković i politički analitičar Mazlum Baraliju pozdravljaju susret dvojice političara.