Месец: januar 2022.

Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, kazao je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, da SAD u potpunosti podržavaju nezavisnost Kosova i njegov teritorijalni integritet, prenosi prištinska Koha.

Prema poslednjim podacima, u centralnoj Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo još 59 pacijenata, pa je ukupan broj žrtava porastao na 13.629, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja

Dolazak Miroslava Lajčaka i Gabriela Eskobara na Kosovo se u srpskoj zajednici tumači kao potreba da se srede konfuzni odnosi Kosova i međunarodne zajednice, a pre svega SAD-a, koji su nastali nakon dolaska Aljbina Kurtija na vlast. Postoje i mišljenja da će ova poseta biti prilika da se „nagaze“ kosovski lideri po mnogim pitanjima, pa i ZSO. Građani nisu baš ubeđeni u to.

Direktor RTV Kim Isak Vorgučić za N1 kaže da poseta evropskih i američkih zvaničnika Prištini ima za cilj da pomeri sa mrtve tačke pitanje Zajednice srpskih opština što će biti, prema mišljenju Vorgučića veoma teško, jer je kosovski premijer Aljbin Kurti došao na vlast zalagajući se protiv te zajednice.

Danas je Nacionalni dan bez duvanskog dima, prilika da se ukaže na štetnost pušenja i posledice po zdravlje ljudi bilo da se radi o mlađoj ili starijoj populaciji. Duvanski dim sadrži više od 7.000 različitih supstanci, među kojima je preko 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja, pokazuju različita istraživanja.

Nakon završetka današnje statusne konferencije, suđenje u predmetu protiv predsednika i potpredsednika Udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja prekinuto je do daljeg, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

Na ulasku u Veliku Hoču jutros je uočena zastava UČК. “Meštane ove srpske enklave u Metohiji posebno je uznemirila činjenica da je zastava okačena na ogradi ispod Crkve Svetog Jovana Кrstitelja, na čijem se imanju nalazi spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima”, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Na ulazu u Veliku Hoču jutros je osvanula zastava UČK koju je policija skinula nakon što su meštani prijavili, saznaje Radio Goraždevac.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar boraviće na Kosovu od danas do 2. februara, a prvog dana posete razgovaraće sa predsednicom i premijerom  Kosova Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, kao i sa zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem, saopštila je Kancelarija EU u Prištini, prenosi Telegrafi.

Na centralnom Kosovu tokom dana meterolozi pronoziraju pretežno sunčano i suvo vreme, sa porastom temperature.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da sporazum o Zajednici srpski opština mora da bude sproveden, i dodao da “niko razuman ne želi Republiku Srpsku na Kosovu”.

Ruski ratni brodovi uvežbavali su juče gađanje vazdušnih i morskih ciljeva tokom vojnih vežbi u Crnom moru. U manevrima koji je trebalo da se okončaju juče učestvovalo je 20 brodova, a vežba je održana nakon najava SAD i NATO o raspoređivanju trupa u istočnim članicama Alijanse koje se graniče s Rusijom ili su blizu nje, objavio je Informer.