Месец: mart 2022.

Često čujemo u javnim nastupima lekara izjavu da je rak izlečiva bolest, a da su preventivni pregledi tj. javljanje lekaru na vreme, preduslov da on to i bude. Posebno zato što se veliki broj bolesti ovog tipa, pojavi i razvija sa oskudnom simptomatologijom, bezbolno, pa dok se pojave prvi znaci da nešto nije u redu, situacija je značajno komplikovanija i teža za lečenje, nego da smo delovali preventivno. Posebno su ginekološka oboljenja poznata po tome što se simptomi pojave kasno. 

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminulo je 11 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava 15.799, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

Sjedinjene Američke Države danas su najavile novu finansijsku pomoć za Kosovo. Kako je saopšteno, Kosovo će dobiti još 31,9 miliona američkih dolara pomoći za “ekonomske i demokratske izazove”.

Nevećinske zajednice širom Kosova suočile su sa brojnim poteškoćama u ostvarivanju njihovih osnovnih prava tokom pandemije koronavirusa, zaključila je Građanska grupa za brzo delovanje koju je formirala NVO Aktiv. Tokom 2021. godine u srpskim sredinama zabeleženo je 87 incidenata, od kojih je najveći broj usmeren ka objektima i imovini Srpske pravoslavne crkve (SPC), dok je samo u prvom kvartalu 2022. godien zabeleženo ukupno 23. Jedan od većih problema je i nepoštovanje dvojezičnosti od strane institucija.

Uprkos zapošljavanju velikog broja medicinskih radnika u zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji, Suvo Grlo i Banje kao jedina sela u opštini Srbica do danas nemaju stalnog lekara, kažu meštani za Radio Goraždevac. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju tvrde da su renovirali seosku ambulantu sa svom potrebnom medicinskom opremom i da lekar u njoj boravi najmanje pet dana.

Tokom prošle godine na Kosovu su pokrenuti ili su u različitim fazama vođeni krivični postupci u 11 predmeta za ratne zločine prema civilnom stanovništvu. Predmeti se vode protiv osam Srba i tri Albanca, navodi se u godišnjem izveštaju Fonda za humanitarno pravo Kosova. Kancelarija Specijalnog tužioca podigla je samo jednu optužnicu za ratni zločin i to u slučaju Svetomira Bačevića.  Zbog sumnje da su počinile zločin protiv civilnog stanovništva uhapšeni su Muhamed Alidemaj i Duško Arsić.

U civilizovanom svetu svaki pristojan građanin nastoji da obezbedi smenjivost vlasti, a ako nemaju favorita, svesni svoje odgovornosti i važnosti svog glasa, građani razvijenih demokratija glasaju za potencijalno najmanjeg štetočinu, rekao je muzičar Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus za Vreme.

Danas ističe rok za ispunjavanje zakonske obaveze za redovno godišnje prijavljivanje imovine. Zakonskoj obavezi se još nije odazvalo oko 550 javnih zavničnika, saopšteno je iz kosovske Agencije za borbu protiv korupcije (APK).

Dom kulture “Gračanica” i Amatersko pozorište “Janićije Popović” su se pridružuju akciji “Da Vukan pobedi SMA!”. Mladi glumci izvešće predstavu “Misterija nestalog jajeta” radi pomoći malom Vukanu Stoiljkoviću iz Vranja.

U Srbiji u ponoć počinje izborna tišina uoči parlamentarnih, predsedničkih i lokalnih izbora, koja će trajati do nedelje 3. aprila u 20 sati, kada se zatvaraju biračka mesta.

Danima najavljivana kiša moguća je tokom celog dana. U Prištini i okolini se više padavina očekuje u drugom delu dana.

„Daleko od toga da je priča gotova“, kazao je brat ubijenog Olivera Ivanovića, Miroslav, za jučerašnje svedočenje Bobana Bogdanovića o ubicama svog brata, navodnom nalogodavcu i organizatoru. Iskazu nedostaje politička interesna sfera. „Mene može da zadovolji samo konačan cilj, a to je konačno razobličenje cele priče Oliverovog ubistva i svega onoga što se posle toga dešavalo“.