Месец: maj 2022.

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je kako je dobro čuti različite glasove koji predstavljaju zajednicu kosovskih Srba, nakon sastanka sa bivšim ministrom Nenadom Rašićem, bivšom poslanicom kosovskog parlamenta Radom Trajković i Nenadom Radosavljevićem iz TV Mir.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je zakletvu na posebnoj sednici Skupštine Srbije, čime je započeo još jedan petogodišnji mandat. “U ime Кancelarije za КiM i svoje lično ime želim da u godinama pred nama nastavi da se uspešno bori za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, ali i očuvanja temeljnih principa međunarodnog prava na kojima zasnivamo našu pravednu borbu”, naveo je Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima. 

“Ovo je predstava koja definiše pozorište, njegovo postojanje i razlog zbog čega mi u pozorište dolazimo. A to je, ne da se zabavimo, nego da nešto naučimo, vidimo, postanemo bolji i drugačiji” , rekao je na na konferenciji za medije održanoj u Domu kulture “Gračanica”   Miloš  Latinović , prema čijem tekstu je nastala predstava “Usud po Grigoriju” .

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon boravila je u Prištini, gde je učestvovala na konferenciji Kosovska nedelja održivog razvoja, čija je glavna tema Zelena agenda za zapadni Balkan.

Na Kosovu je zabeleženo šest pozitivnih slučajeva na koronavirus od 585 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. U Srbiji je registrovano 265 novih slučajeva zaraze. Jedna osoba je preminula.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, Srbi sa Kosova i predstavnici Srpske liste prisustvovali su polaganju zakletve predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kulturno-umetničko društvo „Kopaonik“ iz Leposavića oformljeno je 1998. godine zahvaljujući upornosti zaposlenih u Centru za kulturu u Leposaviću i Đorđa Lakušića, koji se u to vreme iz Prištine doselio u ovo mestu. Naglašeno je te godine da se ovo društvo ne sme bazirati samo na lokalnom karakteru, već da nastupa diljem Kosova i Metohije, a i šire. Obećano – ispunjeno.

Prioriteti mog drugog mandata su mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sloboda, sigurnost, zdravlje, Evropa, rad, rad i rad, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju po polaganju zakletve pred Skupštinom Srbije i stupanju na dužnost u drugom mandatu.

Rok za prijavu mladih od 16 do 29 godina za “drugi krug” jednokratne novčane pomoći u iznosu od 100 evra ističe danas, a u Ministarstvu finansija su ranije najavili da će ta pomoć biti isplaćena od 1. do 3. juna.

Nesprovođenje odluke Ustavnog suda o povraćaju 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani, ali i ignorisanje sporazuma o izgradnji zaobilaznog puta za Crnu Goru, van specijalne zaštićene zone manasitra koji su osim kosovskih zvaničnika potpisali i međunarodni predstavnici, pokazuje nespremnost kosovskih institucija da poštuju sopstvene pravne norme, poručuju iz Manastira Visoki Dečani.

Na centralnom Kosovu osvanulo je vedro i sunčano jutro. Međutim, meteorolozi do kraja dana predviđaju oblačno vreme sa kratkotrajnim pljuskovima.