Месец: avgust 2022.

Ivana Jelača sa Instituta za medije i različitosti koji je sproveo monitoring o govoru mržnje u medijima u Srbiji rekla je, gostujući u “Danu uživo” na N1, da je on definisan zakonom, da ne bi trebalo da postoji, ali da istraživanje pokazuje koliko je on čest i koliko targetira ranjive grupe društva.

Prikazivanjem pilot epizode TV serije “Šta ćemo sad” i uručivanjem sertifikata polaznicima, završena je osma “Škola filmske magije“ u Gračanici, koju su organizovali Dom kulture “Gračanica” i Gargantua films iz Beograda.

Komandant misije KFOR general-major Ferenc Kajari pozvao je građane Kosova da ne budu žrtve dezinformacija, jer one imaju potencijal da polarizuju javno mnjenje, promovišu nasilje i potkopaju demokratiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom o aktuelnim svetskim i regionalnim temama, dijalogu Beograda i Prištine, kao i o unapređenju odnosa Srbije i Britanije, saopšteno je posle sastanka iz Vučićevog kabineta.

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil smatra da je Otvoreni Balkan efikasno sredstvo da zemlje regiona koriste granice u cilju zbližavanja, a ne podela i da će ta inicijativa pomoći da region članstvom u Evropskoj uniji donese rešenja nekih pitanja, a ne problema.

Svečanom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu je obeležena slava ovog pravoslavnog hrama. “Ima nešto što se ne može prodati i moramo drugima pokazati da to nema zemaljsku cenu”, kazao je u besedi nakon službe vladika Teodosije.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa  rekao je za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress da je situacijia sa udžbenicima na albanskom drugačija nego prošle godine , da je napravljen pomak ali da još uvek nema udžbenika za srednju školu.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, registrovano je devet novih slučajeva pozitivnih na korona virus od 34 testirana uzorka, izjavila je za Radio Kontakt Plus, specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Desanka Novaković.

Novost na administrativnom prelazu Merdare je tabla sa sa srpskim grbom na kojoj se obaveštava da se “omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine (Kosova) vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja slobode kretanja, u skladu sa sporazumom o Slobodi kretanja postignutim 2011. godine”, javlja naš reporter sa lica mesta. Na prelazu je gužva, za izlaz sa Kosova se čeka i do četiri sata.

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković uputio je poziv kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da se sastanu i razgovaraju o problemima sa kojima se srpska zajednica na Kosovu suočava, ali i mogućim rešenjima.

Na svim punktovima na administrativnim prelazima prema Kosovu od jutros su postavljeni disklejmeri sa obaveštenjem da je korišćenje ličnih karata koje su izdale vlasti u Prištini omogućeno isključivo iz praktičnih razloga, radi slobode kretanja i da se to ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Nakon dugotrajne suše, nevreme koje je pre nekoliko dana pogodilo selo Gornju Guštericu nedaleko od Gračanice, polomilo je grane pune ploda na desetak šljiva u voćnjaku Živorada Slavića (71). Ovaj zemljoradnik koji se, pretežno sam, stara o više od 250 stabala raznog voća nezadovoljan je i zbog izostanka podrške od strane lokalne samouprave. Međutim, iz Opštine Gračanica poručuju da od njega nikakav zahtev za pomoć nisu primili.

Nakon svežeg, maglovitog i oblačnog jutra u Prištini i široj okolini se poslednjeg dana avgusta očekuje mestimično sunačano prepodne, dok će tokom popodneva ponovo biti uslova za kratkotrajne vremenske nepogode.

Evropska unija (EU) vidi Zapadni Balkan kao deo svoje porodice, proces proširenja EU je dugotrajan, ali dostižan i u interesu cele Evrope, poručio je šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre u razgovoru s predsednikom Skupštine Vladimirom Orlićem.